Alarmant: Sătmărenii trăiesc cel mai puțin din România!


Un studiu privind evaluarea riscului bolilor cardiovasculare în rândul populației, efectuat pe baza parametrilor metabolismului glucidic şi lipidic, a greutăţii şi tensiunii arteriale, va fi realizat la nivelul județului Satu Mare începând cu data de 14 noiembrie. Inițiativa aparține șefului Centrului Diabetic Județean (CDJ), medicul Szilagyi Iosif, și beneficiază de sprijinul financiar al Consiliului Județean și filialei sătmărene a Lions Club “Someș”. Prezentarea inițiativei a avut loc luni, 7 noiembrie, în cadrul unei conferințe de presă organizată de președintele Consiliului Județean – Csehi Arpad, cu participarea șefului CDJ, reprezentantului Lions Club “Someș” – Tolmacs Ioszef și directorului Direcției Județene de Statistică – Ovidiu Grigorescu.

Pe ultimul loc în țară în privința speranței medii de viață

Inițiativa realizării studiului pornește de la o realitate cât se poate de cruntă: județul Satu Mare se situează pe ultimul loc în țară în privința speranței medii de viață, iar cauzele sunt determinate în primul rând de incidența bolilor aparatului circulator. Deoarece la nivel de județ nu există o situație certă a stării de sănătate a populației în ceea ce privește riscurile de îmbolnăvire care nu sunt influențate de bagajul genetic sau vârstă, iar fără o strategie de prevenție speranța de viață ar putea scădea și mai mult, Consiliului Județean sprijină financiar, alocând 420.000 lei, inițiativa șefului CDJ privind realizarea studiului.

Testări gratuite, în 14 noiembrie

Derularea studiului, care va fi realizat pe un eșantion de 4.000 persoane din județul Satu Mare, selectat cu sprijinul Direcției Județene de Statistică, va începe de Ziua Mondială a Diabetului, în data de 14 noiembrie, când, pentru al 12-lea an consecutiv, CDJ cu sprijinul Lions Club “Someș” va organiza, la Casa de Cultură a Sindicatelor, o acțiune gratuită de determinare a glicemiei. De data aceasta, acțiunea nu se va limita doar la determinarea glicemiei și a tensiunii arteriale, respectiv la măsurarea greutății corporale și a înălțimii, ci vor fi efectuate teste și în vederea determinării valorilor colesterolului și trigliceridelor, considerate drept primele răspunzătoare de apariția bolilor cardiovasculare.

Evaluări în conformitate cu normele UE

Evaluările vor fi efectuate în conformitate cu ghidurile elaborate de Asociația Europeană de Cardiologie și Asociația Europeană de Hipertensiune și, pe lângă municipiul Satu Mare, astfel de investigații gratuite vor avea loc și în orașele Carei, Negrești Oaș și Tășnad.
Datele rezultate în urma acțiunilor de determinare a glicemiei vor fi centralizate, iar apoi vor fi prelucrate, urmând ca rezultatele studiului să fie cunoscute cel mai târziu în luna aprilie, anul viitor.

Femeile trăiesc mai mult ca bărbații

Din datele prezentate luni în cadrtul conferinței de presă, reiese că în România, indicativul privind speranța medie de viață este de 73,47. La populația feminină, indicativul privind speranța medie de viață este 77,30, iar la bărbați – 69,76. În ceea ce privește județul Satu Mare, indicativul referitor la speranța medie de viață este 70,51. La femeile din județ indicativul este 75,15, în timp ce pentru populația masculină de doar 66,09.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.