A fost inaugurată Secția de Boli Infecțioase


Reabilitată integral din fonduri alocate de Ministerul Sănătății, secția de Boli Infecțioase din cadrul Spitalului Județean Satu Mare a fost inaugurată sâmbătă, 5 noiembrie, în prezența ministrului Sănătății, Ritli Ladislau. La festivitățile care au avut loc de la ora 14:00 au fost prezenți fostul ministrul al Sănătății, Cseke Attila – cel care a inițiat alocarea de fonduri pentru reabilitarea imobilului, medicul Lucia Varodi, șefa secției, alături de personalul acesteia, prefectul Radu Giurcă și subprefectul Pataki Csaba, conducerea Consiliului Județean – președintele Csehi Arpad și cei doi vicepreședinți – Mircea Govor și Adrian Ștef, primarul Iuliu Ilyes, managerul Spitalului Județean – Adrian Marc, conducerea Direcției de Sănătate Publică, medici, politicieni, oameni de afaceri.

Până la începerea lucrărilor de reabilitare integrală, imobilul – construit în anul 1880 – a fost supus doar unor reparații minime, de strictă necesitate, iar condițiile de spitalizare au fost pe măsura vechimii clădirii, cu pereții plini de igrasie, saloane pentru pacienți, cabinete pentru medici și holuri – întunecoase și reci, grupuri sanitare improprii – cu instalații având aceeași vechime ca imobilul. Sprijinul financiar promis conducerii Consiliului Județean Satu Mare de către fostul ministru al Sănătății – Cseke Attila, a determinat, în luna aprilie 2010, organizarea licitației pentru proiectarea lucrărilor de reabilitare, după care, în luna septembrie a fost organizată licitația pentru realizarea efectivă a lucrărilor a căror valoare totală se cifrează la 4.393.854,47 lei din care 850.424,22 lei reprezintă TVA. Pe lângă refacerea integrală a interiorului, a fost reamenajată în totalitate curtea imobilului și au fost reabilitate dependințele.

Înainte de tăierea panglicii inaugurale, despre necesitatea realizării investiției au vorbit președintele Consiliului Județean, managerul Spitalului Județean, prefectul județului, șefa secției, actualul și fostul ministrul al Sănătății. Cu acest prilej, Ritli Ladislau a menționat că, deși numărul cazurilor de boli infecțioase a scăzut considerabil în ultimii ani, investiția realizată la Satu Mare se justifică prin particularitatea acestei specialități medicale ce impune existența unor condiții optime pentru pacienți în cazul izbucnirii unor epidemii. Adrian Marc, managerul Spitalului Județean a afirmat că va face toate demersurile necesare pentru menținerea standardelor actuale ale secției, iar Lucia Varodi, șefa secției, după 36 de ani de activitate în același loc, s-a declarat în sfârșit mulțumită de condițiile de spitalizare de care beneficiază acum pacienții internați, precum și de acelea în care își desfășoară activitatea personalului medical.

Pe de altă parte, potrivit Președintele Consiliului Județean, Csehi Arpad, sprijinul acordat sistemului de Sănătate din Satu Mare de către Ministerului Sănătății va continua și anul viitor. În acest an, pe lângă banii necesari reabilitării secției de Boili Infecțioase, ministerul a mai alocat peste 2, 3 milioanei lei în vederea dotării cu aparatură a secției Anestezie Terapie Intensivă, reaspectiv reabilitării a două săli de operații din cadrul Blocului Operator.

Un Comentariu la "A fost inaugurată Secția de Boli Infecțioase"