Hunting cu gonaci, copoi, cai frumoşi şi multă voie bună la Mărtineşti (galerie foto)

De parcă timpul şi-ar fi încurcat cursul în labirintul istoriei întorcându-se în urmă cu 150-200 de ani. Vânătorii îmbrăcaţi în haine de epocă, gonacii îndemânatici, copoii ce îţi luau auzul cu lătratul lor strident dar şi trăsurile trase de cai voinici ce îţi luau privirea le-au oferit un spectacol de zile mari celor care şi-au făcut timp astăzi, 5 noiembrie, pentru a ieşi pe malul Someşului de la Mărtineşti pentru a urmări, pas cu pas, pregătirile şi desfăşurarea unei zile de vânătoare englezească tradiţională.

Şi, să nu uităm nici de bucătarii ce şi-au instalat încă de dimineaţă bogracs-urile începând să prepare tradiţionalul “babgulyas” dar şi tocăniţa de cartofi cu carne de vită şi de porc (la alegere). Nu e o poveste ruptă din vreun film istoric şi răstălmăcit apoi pe înţelesul cititorilor, ci de o vânătoare adevărată, însă fără vânat, pentru a nu supăra asociaţiile de protecţie a animalelor. În ceea ce priveşte organizarea totul a fost OK în afară (poate) de un mic amănunt: toaletele mobile. Astfel că, în cursul zilei, mama-natură a fost cea care le-a oferit loc de “reculegere” celor cu “chemări fiziologice” intense.

Deschidere oficială cu discursuri şi sfinţirea cailor şi călăreţilor

Una peste alta, după un mic dejun în aer liber cu cârnaţi, slănină, caşcaval şi multă ceapă cei aproape 50 de vânători şi-au încălecat caii pentru a porni pe urmele vânatului artificial. La eveniment au participat atât vânători din Satu Mare cât şi din Mateszalka (Ungaria). “Evenimentul de astăzi face parte din cadrul unui proiect trasfrontalier “Tradiţii ecvestre fără frontiere în Sătmar” – ECVESTRO. Mai trebuie spus că această vânătoare este la cea de-a III-a ediţie. În acadrul proiectului mai sus amintit au fost instruiţi în tainele călăritului 175 de copii din Satu Mare şi tot atâţia din Mateszalka”, a declarat edilul-şef al municipiului Satu Mare, Iuliu Ilyes, în cadrul deschiderii oficiale a evenimentului ecvestru. La deschidere au mai luat parte şi prefectul judeţului Satu Mare, Radu Giurcă respectiv preşedintele Hunting Club România, Antal Istvan.
La finalul discursurilor un sobor de preoţi a ţinut o scurtă slujbă după care au sfinţit caii şi călăreţii. Între noi fie vorba, caii s-au cam dat în lături de la apa sfinţită speriindu-se dea binelea. Dar până la urmă călăreţii îndemânatici au reuşit să-i ţină în frâu, liniştindu-şi animalele speriate.

Masă plină şi muzică lăutărească

După discursurile oficiale vânătorii şi gonacii au fost instruiţi în ceea ce priveşte traseul pe care urmau să-l urmeze dar şi cu privire la regulile hunting-ului. În răstimpul cât călăreţii goneau pe urmele vânatului cei rămaşi în mica tabără de pe malul Someşului au audiat un mini-concert susţinut de Cserey Csaba şi formaţia sa. La aproximativ două ore de la plecare, înfometaţi după atâta alergătură vânătorii s-au aşezat la masa de prânz acompaniaţi de ritmurile muzicii lăutăreşti. După ce au mâncat bine nu a urmat binemeritata siestă ci călăreţii au încălecat din nou pentru o nouă raită pe urmele vânatului. Huntingul s-a încheiat în jurul orei 16.30.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.