Relațiile româno-ucrainene. Istorie și contemporaneitate

”Modalități de îmbunătățire a studierii limbii ucrainene ca limbă maternă în școlile generale cu limbă de predare în română”, ”Minoritățile naționale în optica Sindicatului învățământului” sau ”Sate și preoți din nord-vestul României în a doua jumătate a veacului al XVIII-lea” sunt doar câteva dintre temele dezbătute în cadrul celui de-al V-lea simpozion dedicat ”Relațiilor româno-ucrainene. Istorie și contemporaneitate”. Deschiderea oficială a lucrărilor a avut loc astăzi, 4 noiembrie, în Sala de conferințe a Muzeului Județean (MJ) Satu Mare.

Cuvântul de salut a fost rostit de ministrul-consilier al ambasadei Ucrainei în România, Yurii Verbytskyi, președintele Uniunii Ucrainenilor din România (UUR), Ștefan Buciută, consilierul în cadrul Ministerului Culturii și Patrimoniului Național din România, Iaroslava Colotelo, vicepreședintele Consiliului Județean (CJ) Satu Mare, Adrian Ștef și directorul MJ Liviu Marta.

Evenimentul cultural-științific este dedicat celei de a 20-a aniversări a independenței Ucrainei. Lucrările simpozionului continuă și sâmbătă, 5 noiembrie, cu lucrări dedicate atât istoriei interbelice a Ucrainei cât și celei contemporane respectiv culturii și tradițiilor acestui popor.

”Ucraina independentă. Chipurile istoriei”

Tot în cadrul simpozionului de astăzi, a avut loc și vernisajul unei expoziții de fotografii intitulat ”Ucraina independentă. Chipurile istoriei”. Fotografiile făcute de Volodymyr Repic la întâlnirile șefului statului ucrainean cu înalte personalități oficiale, politicieni, oameni de afaceri și de cultură, formează cronica fotografică a prelungirii momentului proclamării independenței Ucrainei. Lucrările fotografice, care au fost reunite în seria ”Ucraina independentă. Chipurile istoriei”, arată varietatea vieții ucrainene, înfățișarea oamenilor simpli, precum și portretele oamenilor cu care Ucraina se poate mândri. În perioada octombrie-noiembrie 2010 această expoziție a fost prezentată publicului ucrainean la Kiev. În februarie același an, de la Budapesta expoziția a început călătoria europeană și a fost prezentată publicului austriac, sârb, macedonean și bulgar.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.