Nu vă lăsaţi păcăliţi de “colecţionarii” de maşini de cusut


”Colecționar german cumpăr mașini de cusut mărci germane vechi. Ofer 40.000-45.000 Euro, plata pe loc. Informații la telefon: 0743821574” este anunțul care îi îndeamnă pe sătmărenii posedă mașini vechi, să le scoată la vânzare.

Să fie vrăjeală? Sau poate este vorba despre un om de afaceri bine intenționat? Greu de spus însă afacerile cu mașinile de cusut ”Singer”, spre exemplu, au ajuns la un moment dat și în atenția oamenilor legii. Astfel, la sfârșitul lunii iulie, polițiștii sătmăreni au anchetat cazul unui bărbat de 36 de ani din Satu Mare care era cât pe ce să cadă în plasa înșelătorilor. Pentru a-și vinde mașina de cusut cu 30.000 de euro, bărbatul era invitat să trimită prin mandat online la un oficiu poștal din județul Alba, suma de 650 lei, necesară pentru autentificarea mașinii. Însă, cu ajutorul colegilor lor din Alba, polițiștii sătmăreni au reușit să de-a de urmele celor trei suspecți care au pus în mișcare întreaga afacere. Se pare că totuși, afacerea revine din mediul virtual pe garduri, stâlpi și pereții clădirilor prin afișele lipite.

De vorbă cu robotul

Însă, cu toate că vrea să dea impresia că este vorba despre un colecționar interesat de mașinile de cusut vechi, cei care sună la numărul de telefon afișat na au cu cine să vorbească. După ce telefonul sună de câteva ori, intră robotul care îi înștiințează ”vă rog să reveniți mai târziu. Momentan este ocupat într-o ședință”, cuvinte spuse, desigur, cu un accent ciudat, urmate apoi de nelipsitul ”Danke Shon”.

Evidențele Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Satu Mare nu au o evidență separată în ceea ce privește șmecheriile cu mașinile de cusut. ”Și acestea intră în categoria ”Înșelăciuni”, capitol în unde nu este specificat obiectul vizat așa că nu știu dacă au mai fost reclamații cu privire la mașinile de cusut de colecție”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Satu Mare, Roxana Cristea.

Polițiștii avertizează!

Cu toate acestea poliţiştii de investigaţii criminale recomandă sătmărenilor să nu dea curs anunţurilor prin care aşa-zişii ”colecţionari germani” se arată interesaţi de achiziţionarea unor maşini de cusut vechi, mărci germane, deoarece singura lor intenţie este aceea de a dobândi profit material necuvenit, prin comiterea de înşelăciuni. Preţul ce se promite a fi achitat în schimbul acestor maşini, de ordinul a zeci de mii de euro, nu este unul real, neexistând şanse ca cetăţenii care vor apela numerele de telefon afişate, să încaseze aceste sume. În consecinţă, adoptarea unei atitudini precaute poate fi o bună metodă de a evita postura de ”victimă” a unei infracţiuni de înşelăciune.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.