Migranți și călăuzele lor reținuți la frontieră

Trei cetățeni moldoveni care au intrat ilegal în țara noastră au fost depistați de polițiștii de frontieră sătmăreni. Și călăuzele lor au fost reținute, iar acum sunt cercetate pentru trafic de migranți.

Astfel, în data de 03 noiembrie a.c., în jurul orei 02.00, polițiștii de frontieră din cadrul Sectorului P.F. Halmeu, aflați în misiune de supraveghere a frontierei de stat, au observat un grup de cinci persoane care se îndrepta dinspre linia de frontieră spre interiorul țării noastre, pe direcția localității Porumbești. La aproximativ 500 metri de linia de frontieră, colegii noștri au reținut persoanele și le-au condus la sediul Sectorului pentru cercetări.
Din primele verificări s-a stabilit că trei dintre persoane sunt din Republica Moldova: Mariana B., 34 de ani, și copiii săi C.B., 17 ani, și A.B., 14 ani. Celelalte două persoane sunt cetățeni români, din Valea lui Mihai, județul Bihor: Ioan N., 38 de ani, și Ionel C., 33 de ani.
Cei trei moldoveni intenționau să ajungă în Belgia, acolo unde se află soțul Marianei B. Dar pentru că nu posedau documente valabile de călătorie, au încercat să ajungă ilegal la destinație. Soțul moldovencei a luat legătura cu cei doi cetățeni români și a făcut o înțelegere cu ei ca în schimbul unei sume de bani Ioan N. și Ionel C. să îi ajute pe moldoveni să ajungă în Belgia.
Mama și cei doi copii au călătorit din R. Moldova până în Ucraina, unde s-au întâlnit cu călăuzele lor. De acolo, în noaptea de 03 noiembrie a.c., au trecut ilegal frontiera în România, moment în care au fost depistați de polițiștii de frontieră de la S.P.F. Halmeu. În timpul cercetărilor, persoanele au declarat că intenționau să-și continue călătoria trecând ilegal frontiera din România în Ungaria pentru a ajunge în final în Belgia.
Polițiștii de frontieră sătmăreni au constatat, continuând verificările în acest caz, că Vasile Adrian S., 33 de ani, din Halmeu, este și el implicat. Bărbatul a fost abordat de către cei doi cetățeni din Valea lui Mihai pentru a le indica locul prin care ar putea trece ilegal frontiera din Ucraina în România. Acesta le-a desenat chiar și o schiță, indicându-le traseul de deplasare pentru trecerea ilegală a frontierei, pe direcția localității Porumbești.
Acum Ioan N., Ionel C. și Vasile Adrian S. sunt cercetați pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de migranți, iar cetățenii moldoveni pentru intrare în țară prin trecere ilegală a frontierei de stat.
În cadrul unei întrevederi de frontieră, moldovenii au fost predați autorităților de frontieră din Ucraina. Cei trei cetățeni români au fost reținuți pentru 24 de ore, iar ulterior procurorul de caz a dispus față de ei măsura obligării de a nu părăsi țara pe o perioadă de 30 de zile.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.