Are o meserie migăloasă ce necesită multă răbdare și așa cum susține chiar el, ”ochi buni” pentru a nu pierde nici un detaliu care ar putea să-i supere pe clienți. E vorba despre un tânăr din Carei, Sopronyi Sandor care a ales să-și câștige pâinea din gravurile personalizate și nu odată, cu o încărcătură sentimentală aparte pentru client.
Stătea aplecat asupra unui aparat ciudat, cu multe brațe, litere drept șablon pentru gravurile pe care urmează să le execute și un ocular asemenea celui unui ceasornicar ce are menirea să dibuiască secretele timpului. Spre deosebire însă de ceasornicarii cu care am avut căderea să-l asemăn, gravorul are o cu totul altă menire și anume să imortalizeze clipa, imprimând nume și imagini pe obiecte îndeobște banale dar care primesc valoare prin înscrisul imprimat cu multă dibăcie de mâinile sale de artist. ”Am învățat această meserie în urmă cu șase-șapte ani, ajutându-mi un prieten. De la el am și acest aparat mecanic cu care mă descurc destul de bine. El are în prezent aparatură mult mai performantă, pe bază de laser. Imprim atât nume cât și imagini. Totul este la latitudinea clientului”, spune gravorul.
Și ca orice om de afaceri, pentru a nu-și pierde clientela tânărul oferă și suportul pentru gravurile sale în cazul în care clienții nu au la ei vreun pix, telefon mobil, briceag, medalion sau orice altceva pe care ar dori să-și vadă numele sau de ce nu (?) pe acela al iubitei sau iubitului. ”Taxarea se face pe litere. Astfel, pentru fiecare literă gravată clientul va plăti câte un leu. În cazul în care îi ofer și suportul pentru gravură, clientul plătește 10 lei”, explică omul.
În orice caz, idea de a-și vedea numele gravat pe un obiect oarecare a avut priză în rândul trecătorilor. Și pentru a nu-și pierde clienții omul s-a apucat să-și continue munca, aplecat, așa cum l-am găsit asupra ocularului minuscul, fereastră spre lumea miniaturală, uitând lumea din jur și privirile trecătorilor care-i cercetau cu interes și curiozitate dibăcia.