Opt falsificatori de bancnote din Satu Mare au fost trimişi în judecată. Dintre aceştia cinci persoane au fost prinşi în flagrant la Petea şi Urziceni, în cursul lunii iulie (19 iulie 2011) al acestui an. Anunţul a fost făcut astăzi, 3 noiembrie, în cadrul unei conferinţe de presă organizată la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Satu Mare.
Conferinţa de presă a început cu o „muştruluială” servită de către şeful Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate din cadrul IPJ Satu Mare, Emilian Şugag. ”E adevărat că la vremea respectivă (21 iulie 2011) pe site-ul DIICOT a apărut o scurtă filmare în care apar şi doi dintre ofiţerii noştri care au luat parte la flagrantul organizat la frontieră, totuşi rugămintea mea ar fi ca de altă dată, în fotografiile sau filmele pe care le publicaţi să acoperiţi feţele ofiţerilor noştri. Mai ales că cei doi care apar în film mai sunt angrenaţi şi în alte două acţiuni. Altfel vom fi puşi în situaţia să-i înlocuim în cadrul acţiunilor viitoare. Mai mult decât atât cazul era în curs de anchetare şi nu cred că s-a procedat corect dând publicităţii unele informaţii”, a declarat Emilian Şugag.
Trebuie însă precizat faptul că, conferinţa de presă vine cu peste două luni după organizarea flagrantului şi prinderea a cinci dintre suspecţi (în 19 iulie 2011), cu toate că este vorba despre un grup infracţional format din sătmăreni care falsificau zloţi (bani polonezi) pe care încercau să-i plaseze în Ungaria şi Polonia, în momentul în care au fost prinşi de către oamenii legii la Petea şi Urziceni. De ce această întârziere în declaraţii? Răspunsul vine tot din partea şefului Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate şi anume ”deoarece în acest moment a fost finalizată ancheta şi s-a întocmit rechizitoriu”.
Falsificatorii au vârstele cuprinse între 19 şi 23 de ani
Potrivit oamenilor legii, în urma investigaţiilor efectuate s-a stabilit că membrii grupării infracţionale, patru tineri cu vârste cuprinse 19 şi 23 de ani, V. G., N. S., B. O. şi V. C, puneau în circulaţie bancnotele contrafăcute, din cupiurile de 50 euro, respectiv 100 zloţi polonezi, pe raza judeţului Satu Mare, precum şi în judeţele limitrofe, dar şi pe teritoriile altor ţări, Ungaria şi Polonia. În momentul în care suspecţii ofereau spre vânzare bancnotele, pentru a crea aparenţa legalităţii, induceau în eroare cumpărătorii, creându-le convingerea că bancnotele sunt autentice.
Mai mult decât atât, manopera de contrafacere a bancnotelor s-a realizat iniţial la domiciliul unuia dintre membrii grupului, V.G., unde era deţinută şi aparatura necesară. Ulterior însă, sediul acestor activităţi s-a mutat la locuinţa unei alte suspecte, B.D., de 26 de ani, cooptată în gruparea infracţională. Tânăra, alături de N.S., avea rolul de a contraface bancnotele din cupiurile mai sus menţionate, şi de a le pune la dispoziţia celorlaltor membri ai grupării, în vederea plasării în circulaţie.
Suspecţii au fost arestaţi preventiv, în urma organizării flagrantului
La data de 19 iulie, la ora 00.30, a fost organizată o acţiune de prindere în flagrant a membrilor grupării, tocmai în momentul în care se pregăteau să părăsească ţara prin punctele de trecere a frontierei Petea şi Urziceni şi să ajungă în Polonia, unde intenţionau să pună în circulaţie bancnotele contrafăcute din cupiura de 100 zloţi polonezi. În urma flagrantului, au fost reţinuţi şi conduşi la sediul D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Satu Mare: V.G, ,B.O. , N.S. şi V. I., faţă de aceştia luându-se măsura reţinerii pe o perioadă de 24 de ore. În cursul aceleiaşi zile, cei patru suspecţi, împreună cu B.D., tânăra de 26 de ani, au fost prezentaţi instanţei de judecată, magistraţii dispunând arestarea preventivă pe o perioadă de 29 de zile, pentru săvârşirea infracţiunilor prevăzute şi pedepsite de art.7 din Legea nr. 39/2003, art. 282 rap. la art. 284 C. pen şi art. 215 alin. 2 C.pen.
Oamenii legii au confiscat imprimanta şi cartuşele folosite la contrafacerea bancnotelor
Mai trebuie spus că asupra suspecţilor au fost identificate 267 bancnote contrafăcute din cupiura de 100 zloţi polonezi, emisiunea 1994, precum şi o bancnotă din cupiura de 100 zloţi polonezi, care prezenta elementele specifice bancnotelor autentice, aceasta fiind utilizată în vederea contrafacerii celorlalte 267 bancnote identificate cu ocazia realizării flagrantului. De asemenea, au mai fost identificate două bancnote care prezentau elemente specifice bancnotelor autentice, respectiv o bancnotă din cupiura de 50 zloţi polonezi, emisiunea 1994 şi o bancnotă din cupiura de 10 zloţi polonezi, emisiunea 1994.
În cadrul activităţilor de cercetare desfăşurate, s-a reuşit recuperarea a nouă bancnote din cupiura de 50 euro, contrafăcute de către numitul N. S. şi puse în circulaţie de către B.O., pe raza judeţului Satu Mare. Cu ocazia efectuării percheziţiilor domiciliare, au fost identificate şi confiscate imprimanta şi cartuşele folosite la contrafacerea bancnotelor, precum şi recipiente conţinând tuş, rigle cu care se măsurau dimensiunile bancnotelor în vederea tăierii, coli format A4 pe care se regăseau imprimate bancnote din cupiura de 100 zloţi polonezi şi care urmau să fie tăiate pentru a fi puse în circulaţie.
Ulterior, în urma extinderii cercetărilor, au mai fost identificaţi şi B. B., de 22 de ani şi F. L., de 20 de ani, faţă de primul dintre aceştia dispunându-se, de asemenea, măsura arestării preventive, pe o perioadă de 29 de zile, pentru săvârşirea infracţiunilor prev. si ped. de art. 7 din Legea 39/2003, art. 282 alin 2 C.pen. si art. 284 C.pen. şi art. 215 alin. 2 C.pen.
La începutul lunii septembrie a.c., procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Satu Mare au emis rechizitoriul prin care s-a dispus trimiterea în judecată a membrilor grupării infracţionale.