Verificarea coşurilor de fum şi a canalelor de evacuare a gazelor arse salvează vieţi omeneşti

Potrivit unui comunicat de presă al E.ON Gaz, în ultima săptămână, la nivel național patru persoane au decedat, iar alte zece – dintre care nouă copii – au fost la un pas de a-şi pierde viaţa. Cauza acestor evenimente nefericite a fost intoxicaţia cu monoxid de carbon provocată de evacuarea necorespunzătoare a gazelor arse urmare a obturării canalelor de evacuare sau a folosirii unor tuburi de evacuare perforate.

Utilizarea unor aparate alimentate cu gaze naturale neconforme din punct de vedere tehnic sau montate ilegal poate duce la evenimente extrem de grave, soldate de cele mai multe ori cu pierderi de vieţi omeneşti. De asemenea, racordarea necorespunzătoare la coşurile de evacuare a gazelor arse sau la coşuri neetanşe, înfundate sau cu deficienţe de construire, reprezintă alte pericole ce nu trebuie ignorate.
Cazurile înregistrate în ultima săptămână completează bilanţul nefericit al ultimilor doi ani, când nu mai puţin de 34 de persoane au decedat, iar alte 113 s-au aflat la un pas de moarte ca urmare a intoxicării cu monoxid de carbon. Aceste situaţii extrem de grave ar trebuie să responsabilizeze fiecare consumator să se asigure că aparatele alimentate cu gaze naturale funcţionează corespunzător, respectă condiţiile legale, iar sistemele de evacuare a gazelor arse sunt etanşe şi au tirajul necesar.

Pentru a evita astfel de evenimente, consumatorii de gaze trebuie să se asigure periodic, prin firme şi personal autorizat, de funcţionarea corespunzătoare a aparatelor pe care le utilizează, precum şi a canalelor de evacuare a gazelor arse.

De aceea, înainte de începerea sezonului rece, fiecare consumator de gaze trebuie să solicite firmelor şi personalului autorizat curăţarea coşurilor de fum şi a canalelor de ventilare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.