Cunoscut ca un prosper om de afaceri a ales totuşi să se arunce în bătălia electorală câştigând primul mandat de primar în 2004. Au urmat apoi o serie de proiecte pe care în parte le-a finalizat până în 2008 iar pe altele le-a continuat în anii care au urmat fiind încredinţat că până la sfârşitul actualului mandat va putea să le arate concetăţenilor săi că a reuşit să facă ceva pentru localitatea şi comunitatea în care s-a născut şi în care trăieşte. Vă propun să-l cunoaştem mai de aproape pe Gheorghe Robaş, primarul comunei Medieşu Aurit.
Reporter: Sunteţi un om al locului care cunoaşte problemele comunităţii în care a copilărit, a crescut iar apoi a ales să o administreze. Pentru început vă rog să ne spuneţi câteva cuvinte despre dumneavoastră. Cine este Gheorghe Robaş, edilul-şef al comunei Medieşu Aurit?
Gheorghe Robaş: Aşa cum aţi precizat şi dumneavoastră sunt un om al locului. M-am născut în această comună, am copilărit aici şi este localitatea în care am crescut. Am o familie extraordinară care mă susţine în tot ceea ce fac. Am doi băieţi mari şi o soţie înţelegătoare. Am urmat şcoala primară şi gimnaziul din comună după care am dat admitere la Liceul Agricol din Livada, profil veterinar.
R.: Cu toate acestea de-a lungul anilor v-aţi croit un alt drum în viaţă şi anume, aţi ales să vă lansaţi mai întâi în lumea afacerilor …
G.R.: Aşa este. Mi-am înfiinţat firma imediat după Revoluţie. Sunt de părere că „trebuie să te întinzi numai până unde îţi ajunge plapuma”. După această zicală m-am ghidat şi în afaceri. Am investit doar atâta cât mă lăsau buzunarele. Când nu am bani nu investesc. Sunt un om cu capul pe umeri care îşi face întotdeauna cu chibzuială şi dinainte socotelile.
R.: Însă la un moment dat v-aţi orientat către studiul administraţiei publice locale, urmând cursurile Facultăţii de Administraţie Publică din cadrul filialei sătmărene a Universităţii „Vasile Goldiş” din Arad. De ce aţi ales acest drum?
G.R.: Pentru a înţelege mai bine mecanismele după care funcţionează administraţia locală. Eram deja în exercitarea mandatului de primar când m-am înscris la facultate. Am ales să mă specializez deoarece eu sunt de părere că trebuie să ştii întotdeauna ceea ce faci. Administraţia locală e un domeniu aparte, deosebit de vast şi pe care nu îl cunoşteam atât de bine cu toate că în mandatul 1996-2000 am fost consilier local. Altfel se vede modul de a administra o localitate de pe scaunul de consilier şi altfel când faci parte din executiv. Mai ales că, venind din mediul economic am întâmpinat la început greutăţi în înţelegerea unor mecanisme. Astfel că m-am gândit să mă înscriu la facultate şi să învăţ ceea ce nu ştiu.
R.: Aţi câştigat primul mandat după o bătălie extrem de grea. Aţi avut de învins un primar care se afla la cel de-al doilea mandat şi după cum se ştie un edil aflat în funcţie este foarte greu de învins. Cât de grea a fost bătălia din 2004?
G.R.: E foarte corectă observaţia pe care aţi făcut-o. Un primar aflat în funcţie este foarte greu de învins. În 2004 am avut şapte sau opt contracandidaţi, nu mai ştiu prea bine. Am ajuns în al doilea tur cu primarul de atunci, Adrian Meszaros. A fost greu dar până la urmă am reuşit să-mi conving consătenii că sunt capabil să le reprezint interesele şi că pot să fac mai mult decât predecesorul meu.
R.: Aţi candidat din partea Partidului Democrat-Liberal (PD-L) reuşind un scor, să zic aşa, istoric la nivel de comună pentru formaţiunea care va lansat în bătălia electorală. Mă refer aici la cei cinci consilieri pe care i-aţi avut în primul mandat în legislativul comunei …
G.R.: Aşa este. Însă am depus eforturi considerabile pentru a obţine acest rezultat. Trebuie să recunosc că Meszaros a fost un contracandidat extrem de puternic susţinut la acea vreme de PSD.
R.: Să trecem peste tumultul electoral din 2004 şi vă îndemn să ne vorbiţi despre realizările pe care le-aţi avut în cursul primului mandat.
G.R.: Aş începe cu reabilitarea Şcolii cu clasele I-VIII „George Coşbuc” din Medieşu Aurit. Am reparat acoperişul unităţii de învăţământ, am înlocuit uşile şi geamurile şi am asigurat utilităţile pentru sala de sport al şcolii. De asemenea, am reabilitat şcoala din Iojib. Apoi am pus la punct grupurile sanitare de la unităţile de învăţământ din: Râturi, Româneşti, Băbăşeşti şi Potău. Dacă tot vorbim de sate trebuie să amintesc şi reabilitarea Capelei mortuare din Potău care în urma unei hotărâri a Consiliului Local (CL) a fost atribuită celor trei culte: ortodox, reformat şi catolic. Am făcut reparaţii la drumurile de câmpie din Potău pe o lungime de 2,5 km dar şi la cele din Băbăşeşti. În Româneşti am astupat groapa din centrul satului. În Medieş Vii am realizat un drum ce leagă Colonia Medieşului de şoseaua Satu Mare – Negreşti Oaş şi care iese în apropiere de Mujdeni.
R.: Tot în cursul primului mandat aţi demarat o serie de proiecte pe care le-aţi continuat apoi şi după alegerile din 2008, când cetăţenii v-au acordat din nou încrederea pentru următorii 4 ani. Vă rog să ne spuneţi despre ce proiecte este vorba.
G.R.: Am demarat câteva proiecte pe măsura „322” cum ar fi: asfaltarea Drumului Comunal (DC) 9 pe o distanţă de 9,7 km şi lucrările de canalizare care sunt de asemenea, foarte importante. Tot în această categorie intră şi construirea unui Centru Multifuncţional în satul Iojib şi a unei Capele mortuare. Printre proiectele de atunci se regăseşte şi construirea unei Grădiniţe cu Program Prelugit în centrul comunei dar şi proiectul unui Centru de informare turistică. Tot în primul mandat am finalizat construcţia clădirii destinată Serviciului de Evidenţă a Populaţiei (SEP) a cărei recepţie a avut loc în 2008, chiar înainte de alegeri. În prezent acolo se află birourile pentru SEP dar şi Grădiniţa cu Program Prelungit şi asta până la finalizarea lucrărilor de construcţie la noua clădire, moment în care copiii vor fi mutaţi în noul sediu. Apoi am extins reţeaua de gaz în lungime de 7 km. Am amenajat terenul de fotbal pentru echipa „Dacia” Medieşu Aurit care în momentul de faţă joacă în Campionatul judeţean.
R.: O bună parte dintre aceste proiecte au fost finalizate până la acest moment iar altele urmează a fi terminate în lunile care urmează. Care au fost greutăţile pe care le-aţi întâmpinat în ceea ce priveşte ducerea la bun sfârşit al acestor proiecte?
G.R.: Toate proiecte pe le-am înşirat au fost realizate în proporţie de 90%. Întâmpinăm totuşi ceva probleme la finalizarea lucrărilor de construcţie la Grădiniţa cu Program Prelungit. Avem o datorie către constructor de 3 miliarde de lei vechi dar nu din vina noastră. Banii trebuiau să ne fie alocaţi de la Ministerul Educaţiei dar văd că nu îşi onorează datoria. Acesta este şi motivul pentru care nu se continuă lucrările la clădirea respectivă. În ceea ce priveşte Centrul de informare turistică, acesta va fi construit lângă noua grădiniţă. De asemenea, au fost începute lucrările la Centrul Multifuncţional din Iojib respectiv la Capela mortuară din Româneşti. Toate acestea vor fi finalizate anul viitor, în 2012.
R.: Şi cu toate acestea mai sunt multe de spus. Mă gândesc aici la cabinetele medicale care funcţionează în cadrul fostului dispensar. De la un medic care deservea cu ani în urmă o bună parte a populaţiei s-a ajuns în prezent, la asigurarea unor servicii medicale performante. Ce ne puteţi spune despre aceste realizări?
G.R.: Printr-o relaţie deosebită pe care o am cu dr. Dorel Coica s-a reuşit să se pună bazele unor cabinete medicale profesioniste cu asistenţi şi medici. La nivel de asistenţi s-a ajuns la asigurarea sistemului de permanenţă. În scurt timp va fi asigurat serviciul de permanenţă şi la nivel de medici. Urmează ca la cabinetele medicale din Medieş să fie arondată şi comuna Apa.
R.: Am vorbit pe îndelete despre realizările din cele două mandate. Să vorbim însă şi despre planuri de viitor. 2012 înseamnă pentru dumneavoastră şi sfârşitul celui de-al doilea mandat. Vă pregătiţi pentru o nouă bătălie electorală?
G.R.: E prea devreme să vă dau un răspuns la această întrebare. Însă ce pot să vă spun este că îmi doresc să duc la bun sfârşit toate proiectele pe care mi le-am asumat în decursul celor două mandate. Sunt omul căruia îi place să-şi onoreze promisiunile. Dar mai vreau să vă spun un lucru. În perioada care urmează doresc să începem lucrările de reabilitare a drumurilor comunale Odoreu – Medieşu Aurit – Apa şi Iojib – Medieşu Aurit – Potău. După ce au fost scoase de la drumurile judeţene şi trecute în categoria celor comunale, au fost făcute studiile de fezabilitate, a urmat apoi licitaţia iar contractul a fost semnat. Dacă timpul ne permite s-ar putea să începem lucrările în acest an, dacă nu, atunci cu siguranţă în primăvara lui 2012.
R.: Să trecem la hobbyuri …
G.R.: În acest sens nu prea am ce să vă spun. Poate dacă aş avea ceva timp liber aş avea şi hobbyuri. Cu toate acestea, creşterea animalelor este una dintre pasiunile mele.
R.: Vă mulţumesc pentru timpul acordat.
G.R.: Şi eu vă mulţumesc pentru oportunitatea pe care mi-aţi oferit-o.
2 Comentarii la "Primar de: Medieşu Aurit"