Echipament de afereză, la Centrul de Transfuzie Sanguină Satu Mare


Centrul de Transfuzie Sanguină (CTS) Satu Mare dispune, începând de miercuri, 26 octombrie, de un aparat nou pentru recoltarea de sânge și produse sangvine. Este vorba despre un echipament de afereză cu ajutorul căruia din sângele recoltat de la donatori pot fi selectate doar elementele necesare, în funcție de solicitările formulate de spitale pentru cazurile mai grave. Miercuri, 26 octombrie, directorul CTS Satu Mare – medicul Doinița Crișan, directorul Institutului Național de Hematologie Transfuzională – Andi Rosin și echipa de specialiștin din Atena care au instruit personalul de la CTS cu privire la utilizarea și funcționarea aparatului, a prezentat ziariștilor noul echipament. Este vorba despre o investiție de circa 50.000 euro, achiziționată cu fonduri alocate de Ministerul Sănătății.

Până acum, pentru asigurarea elementelor din sânge necesare pacienților cu afecțiuni grave, la CTS Satu Mare au fost folosite metodele standard, greoaie și de lungă durată Utilizarea noului echipament va permite atât selectarea elementelor necesare, cât și repunerea în circulație către donator a sângelui din care au fost extrase elementele, ambele procedee urmând a fi efectuate chiar în timpul procesului de recoltare.

Doinița Crișan a menționat că aparatul ar putea fi utilizat pentru circa opt recoltări zilnice, în funcție de solicitări, cu mențiunea că donatorii vor fi atent selecționați deoarece trebuie să îndeplinească atât cerințele uzuale privind donarea de sânge, cât şi unele criterii de selecţie suplimentare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.