Nicolae Decsei – omul care conduce destinele Comunității Evreilor din Satu Mare

A văzut lumina zilei într-un lagăr din Transnistria. A trăit aproape doi ani și jumătate în mijlocul terorii însă așa cum recunoaște el însuși ”nu-mi amintesc nimic din acei ani. Eram un copil de doi ani care habar nu avea de ceea ce se întâmplă în lume”, își începe povestea Nicolae Decsei, președintele Comunității Evreilor din Satu Mare. Îi place să citească în special operele clasicilor literaturii universale, iubește muzica clasică dar și ritmurile muzicii interbelice. A cochetat cu grafica și pictura și una dintre marile lui pasiuni sunt mașinile.

”Părinții mei au fost deportați în lagărul Moghilev-Podolsk din Transnistria în noiembrie 1941. După ce trupele române au ocupat Basarabia și Bucovina regimul antonescian a impus deportarea evreilor și din acele regiuni. De altfel, părinții mei s-au refugiat de la Baia Mare unde locuiau la Cernăuți. Apoi în martie 1944 armata sovietică a eliberat lagărul iar noi am venit înapoi în România și ne-am stabilit la București”, povestește Decsei.

A părăsit armata și a urmat o carieră în domeniul juridic

În toamna aceluiași an s-au mutat la Baia Mare unde a urmat grădinița după care părinții l-au înscris la Liceul ”Mihai Eminescu” din Satu Mare unde a urmat primele trei clase. ”Erau ani tulburi. După cei trei ani petrecuți la Satu Mare ne-am mutat din nou la București unde mi-am definitivat studiile gimnaziale. Apoi părinții m-au înscris la Liceul Militar ”Ștefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc după care am urmat Școala de Ofițeri de la Brașov. Da, am fost ofițer activ până în 1970”, se destăinuie Decsei. Apoi, viața i-a oferit noi șanse de afirmare. Licențiat în studii juridice, a ales să urmeze un nou drum. ”În 1970 sora mea a plecat în SUA, așa că eu a trebuit să părăsesc armata. Așa erau vremurile pe atunci. Era o decizie politică căreia nu puteam să mă opun. Având și studii juridice m-am gândit să-mi construiesc o carieră în acest domeniu. După ce în 1972 m-am mutat la Satu Mare, am lucrat ca și consilier juridic la UJCAP, IAS, la Direcția Agricolă și în final la Comcereal de unde m-am pensionat în 2003”, își urmează povestea Nicolae Decsei.

Și pentru că este o persoană deosebit de activă, Decsei s-a implicat în viața comunității evreiești din Satu Mare imediat după pensionare. ”Am devenit președintele Comunității Evreilor din Satu Mare în 2003 și de atunci am rămas în această funcție”, spune interlocutorul.

Hobbyuri: cititul, grafica, pictura, muzica și călătoriile

Este un cititor pasionat. Iubește cu precădere proza marilor clasici ai literaturii universale. ”Am avut o bibliotecă serioasă pe care am donat-o Bibliotecii Județene dar și diferitelor școli. Motivul? Aveam de gând să plec definitiv din țară însă în cele din urmă am renunțat”, își deapănă amintirile Decsei. Îndrăgește muzica clasică dar în special ritmurile muzicii interbelice. Una din pasiunile care l-au urmat ani la rând se leagă tot de domeniul artei. A îndrăgit artele plastice frecventând cursuri de grafică la Brașov dar și de pictură la Satu Mare sub îndrumarea regretatului artist Ioan Popdan. ”Îmi plăcea să pictez. Lucram la peisaje și naturi statice dar am făcut și câteva picturi pe sticlă. Înainte de 1989 nu avea altceva de făcut. Așa că m-am apucat de pictură și grafică. O parte dintre lucrările pe care le-am făcut le-am donat iar pe altele le-am vândut. Mai am câteva, dar nu foarte multe”, spune interlocutorul.

Cu toate acestea, nici o carte bună și nici ”atracția” șevaletului nu puteau să-l oprească să cutreiere lumea. ”Îmi plac călătoriile. Am vizitat foarte multe țări. Am fost în fostele state comuniste. Am vizitat: Israelul, SUA, Anglia, Germania, Franța, Mexic, Olanda, Belgia, etc. Chiar săptămâna trecută am fost la Praga. Am stat cinci zile acolo. E un oraș fermecător. Prima dată l-am vizitat în 1958, iar apoi în 1982. Îmi place să revin periodic în aceleași locuri și să urmăresc schimbările care s-au produs”, povestește președintele evreilor sătmăreni.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.