Comercianţi mulţi dar cumpărători cu ţârâita în pieţele de alimente din Satu Mare

Micii comercianţi din pieţele de alimente din Satu Mare se plâng tot mai mult de vânzările slabe în ciuda preţurilor pe care le practică. Dacă unii ţin cu dinţii de preţurile afişate la produsele pe care le expun pe tarabe alţii aleg să mai lase din preţ sau să se târguiască cu cumpărătorii. Mulți dintre comercianți mizează pe zilele de sâmbătă când ”piața mai mișcă” deoarece sătmărenii ies să-și facă ”plinul” pentru weekend.

Concluzia generală este că piața stagnează cu toate că tarabele sunt pline de cele fructe și legume. ”Noi cultivăm cartofi pe mai bine de trei hectare dar anul acesta vânzările au scăzut foarte mult. În urmă cu câteva luni kilogramul de cartofi era la 1,5-2 lei. Apoi prețurile au scăzut la 1,2 lei. Acum, vedeți și dumneavoastră că deși le dăm la 1 leu sau la 80 de bani kilogramul pentru cei care vor să cumpere la sac, vânzările sunt foarte slabe. Dacă mai socotim și banii de benzină nu ni se mai merită să venim. Dar nu avem de ales deoarece trăim din agricultură și nu avem alte locuri de muncă nici eu și nici soțul”, spune o vânzătoare din Nisipeni.

Situația nu stă prea bine nici la tarabele comercianților de fructe. ”Vânzările sunt slabe. Cei care se opresc, cumpără 1-2 kg de mere sau două-trei banane. Strugurii, spre exemplu, nu prea au trecere. De portocale și mandarine nici nu mai vorbesc. Oamenii nu mai cumpără din piețe. Se duc la Real sau la Kaufland unde preferă să cumpere produse de o calitate incertă dar la prețuri mai mici. Patronii de acolo își permit să facă reduceri. Noi ce să mai reducem că și așa abia mai trăim. Vedeți că nici legumele nu mai merg. Oamenii cumpără doar doi-trei morcovi, o gulie și ceva pătrunjel. Nu se mai cumpără la kg”, se plânge o altă vânzătoare.

Cu toate că au pus stăpânire pe o parte din piață nici comercianții de varză nu se pot făli cu vânzări prea mari. Cu toate acestea, prețurile sunt cât se poate de acceptabile. Pentru un kilogram de varză clienții nu au de plătit decât 1 leu iar cei care doresc să cumpere o cantitate mai mare prețul unui kilogram scade la 80 de bani. Varza răzăluită se vinde în saci de nailon de 10 kg la prețul de 10-12 lei iar în cazul în care clientul cumpără în cantități mai mari, comercianții se învoiesc să mai lase din preț.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.