Doar șapte mediatori sanitari la 35.000 de romi


Dezbaterea publică cu tema “Programul de mediere sanitară: provocări și oportunități pentru comunitățile cu romi din județul Satu Mare”, a avut loc joi, 20 octombrie, în sala mică de ședințe a Palatului Administrativ Satu Mare.

Organizată de Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate – SASTIPEN, dezbaterea a pus în discuție publică, la nivel județean, programul de mediere sanitară ca instrument de lucru în procesul de îmbunătățire a stării de sănătate a populației de etnie romă, având în vedere procesul de descentralizare a serviciilor de sănătate publică.

Potrivit celor declarate de Sorin Oșan, consilierul prefectului județului Satu Mare pe probleme de romi, din statisticile trimise de primari rezultă că în județul nostru există oficial 20.451 romi, dar neoficial ar exista încă 15.000 de persoane de această etnie. Cu toate că numărul romilor este mare, în județ există doar şapte mediatori sanitari – a afirmat Oșan.

Pe de altă parte, preşedintele SASTIPEN, Daniel Rădulescu, a declarat că pe parcursul derulării programului de mediere sanitară a fost constatată lipsa de înțelegere din partea primarilor, nu puțini dintre aceștia refuzând angajarea mediatorilor sanitari, motivul invocat fiind că nu este nevoie de aceștia deoarece au aceleași atribuții ca medicii de familie.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.