Gările CFR – ”dinozaurii” unei lumi apuse

Ajunse într-o stare jalnică gările CFR din comunele judeţului Satu Mare nu mai sunt decât umbrele celor de altădată. Lăsate în paragină, în prezent nimeni nu mai are grijă de construcţiile care altădată erau ticsite de lume.

Cu tencuiala decojită şi căzând în bucăţi de pe tavan, pereţi plini de igrasie, un miros greu de definit, mizerie, mobilier trecut de vreme şi în mare parte distrus dar şi săli de aşteptare întunecoase e tot ceea ce îi întâmpină pe călătorii care se abat în aceste staţii. ”De mai bine de 20 de ani nu s-a reparat nimic. Ce să mai zic de renovare când nici măcar de cârpire nu putem vorbi. Nu mai interesează pe nimeni. Pe de o parte e şi de înţeles. Călătorii sunt puţini. Nu mai e ca pe vremuri când stăteam pe scări până în Satu Mare. Acum ai locuri câte vrei. S-au schimbat vremurile” spune unul dintre navetişti.

Nici Gara CFR din Satu Mare nu ”trăieşte” vremuri mai bune. Asemeni gărilor de prin comune şi cea din Satu Mare e pe cale să ajungă o ruină. Pasajul subteran început cu mai bine de două decenii în urmă este lăsat în paragină. Tavanul gării stă să se prăbuşească peste călători iar cei care au de aşteptat până noaptea târziu pentru a-și continua călătoria au de îndurat frigul şi uneori întunericul având în vedere că se întâmplă ca clădirea să rămână învăluită în beznă. ”Cine să mai investească bani în gări? Păcat că e vorba despre clădiri care pe vremuri erau cât de cât întreținute. Astăzi nimic. Ai șanse mari să te trezești cu o bucată de tavan în cap când ție lumea mai dragă. Sunt câteva chioșcuri care își vând produsele la prețuri mult mai mari decât în altă parte în oraș și … cam atât. În rest frig și mizerie” spune unul dintre călători.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.