A început campania de prevenire a cancerului

Cât mai multă mișcare, o alimentației echilibrată, consumul de fructe și legume dar și vizitele periodice la medic au menirea de a reduce substanțial riscul îmbolnăviri de cancer. Despre campania de prevenire a cancerului care se desfășoară în perioada octombrie-noiembrie 2011, au vorbit epidemiologul Lidia Tămaș și dr. Pallai Ildiko din cadrul direcției de Sănătate Publică (DSP) Satu Mare astăzi, 19 octombrie, în cadrul unei conferințe de presă organizată la sediul instituției.

Potrivit celor doi medici, obiectivele campaniei constă în creșterea nivelului de informare și conștientizare a populației privind factorii de risc pentru cancer, informarea privind tipurile de cancer care pot fi prevenite sau depistate precoce prin teste de screening dar și adoptarea unei strategii vizând depistarea precoce a cancerului de col uterin, de sân și cancerului colo-rectal. Potrivit dr. Pallai ”aceste trei tipuri de cancer sunt cele mai frecvent întâlnite în rândul populației. În ultimi ani se observă o creștere a numărului de cazuri deși statisticile uneori sunt înșelătoare”.

Cazuri de cancer în judeţul Satu Mare

În ceea ce privește județul Satu Mare, în 2004 au fost înregistrate 13 cazuri noi de cancer de colon, în 2009 numărul cazurilor a crescut la 51 iar anul trecut au fost înregistrate 42 de cazuri. ”Aici este vorba despre acel aspect înșelător la care m-am referit anterior. În statisticile noastre nu sunt cuprinse decât cazurile înregistrate la cabinetele de oncologie din județ. Cei care merg să se trateze în centrele universitare ”scapă” acestei evidențe”, a precizat Pallai.

Situația este mult mai gravă în ceea ce privește cancerul de sân. Potrivit statisticilor DSP, în 2004 au fost înregistrate 99 de cazuri noi iar anul trecut 90. Potrivit celor doi medici, la nivel național la femei pe primul loc se situează cancerul de sân, urmat de cel colo-rectal și cancerul de col uterin. La bărbați în schimb vorbim despre cancerul de plămân (8.387 cazuri), cancerul colo-rectal (4.554) și cancerul de prostată (2.620).

În cadrul campaniei din acest an de prevenire a cancerului la nivel de județ vor fi distribuite 5.000 de pliante. Aceste broșuri vor ajunge în cabinetele medicilor de familie dar și în licee. ”Trebuie să fim conștienți de faptul că e mult mai ușor și la urma, urmei mult mai ieftin să previ decât să tratezi. Vorbim de o boală cu mortalitate şi morbiditate crescute la nivelul populației, și în bună parte asimptomatică în primele faze”, spune Lidia Tămaș.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.