Instituția tutelei în lumina Noului Cod Civil

Noile prevederi legale din cadrul Codului Civil cu privire la ocrotirea minorului a fost tema conferinței de presă de astăzi, 18 octombrie, organizată la Judecătoria Satu Mare. La întâlnirea cu jurnaliștii au fost prezenți judecătorii: Adrian Zbona, președintele instanței, Nicolae Tămășan Stamate, Cristian Morar și Corina Hotca, judecătorul desemnat pentru relațiile cu presa în materie civilă.

Potrivit Corinei Hotca, ocrotirea minorului se realizează prin desemnarea de către părinți și, doar în cazuri speciale de către judecător a unui tutore. ”În cazul în care nu este desemnat un tutore, de exemplu, în cazul în care părinții minorului decedează fără a lăsa un testament care să prevadă desemnarea unui tutore, judecătorul este cel care desemnează acea persoană care va avea grijă de minorul în cauză. Tutorele va fi desemnat dintre acele persoane care sunt ruda, afin ori prieten al familiei minorului, ținând seama de relațiile personale ale acestuia dar și de condițiile materiale și moralitatea acelei persoane”, a declarat Adrian Zbona.

De asemenea, la numirea tutorelui judecătorul îl va asculta în mod obligatoriu și pe minor când acesta a împlinit vârsta de 10 ani și numai atunci când consideră necesar în cazul în care copilul încă nu a îndeplinit această vârstă. Ca regulă, tutorele își îndeplinește atribuțiile în mod gratuit și numai în mod excepțional judecătorul poate stabili o retribuție a acestuia în cuantum de 10% din veniturile produse de bunurile minorului.
”Tutela încetează când minorul a devenit major sau nu mai are nevoie de ocrotire în care tutorele este dator să prezinte judecătorului o dare de seamă generală care va cuprinde activul și pasivul minorului după care va preda bvunurile către minor”, spune Zbona.

O altă categorie de persoane care necesită ocrotirea unui tutore o reprezintă cei care au trecut de vârsta de 14 ani însă nu au discernământul necesar pentru a se îngriji cauza unei afecțiuni mentale. De asemenea, instituția tutelei se referă și la persoane care din cauza bolii, bătrâneții sau a unei infirmități fizice nu poate să-și administreze bunurile sau să își apere interesele.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.