Cartierul 14 Mai


În data de 14 mai 1970, 56 de oameni şi peste 20.000 de animale au pierit în apele Someşului revărsat peste municipiul Satu Mare. Alţi mii de sătmăreni şi-au pierdut agoniseala după ce apele învolburate au acoperit o treime din judeţ şi mai bine de jumătate din oraş, pagubele înregistrate fiind estimate la 300 de milioane de lei. Cele mai mari pagube s-au înregistrat în cartierul de jos al oraşului, denumit ulterior “14 Mai”, după data la care au avut loc inundațiile catastrofale, unde a fost măsurată şi cota maximă a apei: 2 metri. Nicio casă din acest cartier nu a rămas neatinsă.

În anul 2008, în cartierul “14 Mai” au fost efectuate lucrări de reparații la carosabil, alei, trotuare și spații de parcare. Pe aleea Begoniei au fost efectuate aproximativ 35% din totalul lucrărilor contractate de Primărie, iar circa 30% dintre lucrări au fost realizate pe aleea Gladiolei. Au mai fost efectuate lucrări pe aleile Nufărului și Petuniei. În același an au fost efectuate lucrări de modernizare a Grădiniței “14 Mai”, situată pe aleea Gladiolei nr.4., în valoare totală de 790.488, 29 lei.

Adăpostul de Noapte, situat pe aleea Gladiolei, este unul dintre obiectivele cunoscute din cartierul “14 Mai”. Înființat și susținut financiar, începând cu anul 1998, de Fundația “Hans Lindner”, în anul 2005 Adăpostul de Noapte a fost preluat de Primăria municipiului Satu Mare. La începutul lunii decembrie 2008, extins și modernizat, Adăpostul de Noapte a trecut în subordinea Seviciului Public de Asistență Socială, sub o nouă denumire și cu un nou statut, respectiv Centrul Social de Urgență.

La fel ca în cazul celorlalte cartiere incluse în rubrica SATU MARE PLUS, sătmărenii domiciliați în cartierul “14 Mai” pot să-și spună opiniile cu privire la îmbunătățirile pe care le consideră oportune, fiecare propunere şi sugestie urmând a fi adusă la cunoştinţa edililor.

Un Comentariu la "Cartierul 14 Mai"