Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale, marcată şi la Satu Mare

”Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscurilor Dezastrelor Naturale” a fost marcată astăzi, 12 octombrie, şi la Satu Mare. Tot cu această ocazie Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) ”Someş” Satu Mare a organizat şi ”Ziua porţilor deschise” în cadrul căreia vizitatorii au putut urmări modul de intervenţie al pompierilor în caz de dezastre.

”Dacă se produce de exemplu, o implozie în peretele barajului de la Călineşti, satul Coca dispare în 7 minute iar în 14 ore apele ajung la frontieră. În ceea ce priveşte principalele fenomene naturale care pot provoca dezastre, în primul rând aş aminti inundaţiile. Știm cu toţii ce s-a întâmplat în 1970. Apoi alunecările de teren reprezintă o altă ameninţare care trebuie să ne pună în gardă. Bogdand, Hodod şi Babţa sunt cele mai expuse localităţi din acest punct de vedere. Potrivit specialiştilor, în judeţul Satu Mare există două zone cu risc de 8 grade pe scara Richter în ceea ce privește cutremurele. Este vorba despre regiunea de vest şi cea de sud-vest a judeţului”, a declarat inspectorul-şef al ISU”Someş” Satu Mare, Iulian Burz.
”Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale” a fost desemnată de Adunarea Generală a ONU în anul 1989 şi fixată pentru a doua zi de miercuri a lunii octombrie. Scopul acestui demers este de ai învăţa pe oameni cum să reacţioneze în cazul dezastrelor. Potrivit inspectorului-șef a ISU ”Someş” Satu Mare, în România marcarea acestei zile este la a doua ediţie.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.