“Strigătul” dacilor liberi a pierit răpus de hărmălaia elevilor de la Slavici

Conceput ca un eveniment cultural mai aparte, mai ales deoarece este vorba despre descoperiri arheologice de o valoare inestimabilă, nu doar în România ci şi în Europa, expoziţia de astăzi, 11 octombrie, de la Colegiul Naţional “Ioan Slavici” a rămas fără rezonanţă în rândul auditoriului.

Şi asta … nu din cauza organizatorilor. Poate nici locul şi nici momentul nu a fost bine ales având în vedere elevii care intrau şi ieşeau din clase, strigau pe hol, creându-se în cele din urmă o hărmălaie de nedescris. Invitaţii, vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Satu Mare, Adrian Ştef, directorul Muzeului Judeţean (MJ) Satu Mare, Liviu Marta, şeful secţiei de arheologie a MJ, dr. Robert Ghindele, directorul şcolii gazdă, prof. Constantin Martin dar şi profesorul de istorie, Octavian Onac, au fost nevoiţi să-şi pună corzile vocale la grea încercare pentru a fi auziţi de puţinii elevi grupaţi în faţa lor, cică … pentru a avea auditoriu.

Şi cum dezinteresul unora nu are cum să umbrească importanţa momentului dar nici valoarea inestimabilă a rezultatelor muncii echipei de arheologi ai MJ şi a grupului de elevi de la Colegiul Naţional “Ioan Slavici”, trebuie spus că complexul de cuptoare dacice de la Şuculeu este unul dintre cele mai importante descoperiri aparţinând dacilor liberi, în primele veacuri a mileniului I d.Hr. Expoziţia intitulată “Ziua dacilor liberi”, alcătuită din fotografii şi câteva dintre sutele de obiecte scoase la lumina zilei din ţărâna de la Medieşu Aurit (Şuculeu) are o importanţă deosebită. “În urma cercetărilor au fost identificate în total peste 200 de cuptoare de ars ceramică. Situl arheologic de la Medieşu Aurit – Şuculeu se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 30 de ha”, a declarat arheologul Robert Ghindele.

Una peste alta expoziţia a fost inaugurată, prin tăierea unei panglici de Adrian Ştef, Liviu Marta şi Constantin Martin după care … şuvoiul elevilor care abia aşteptau finalul luărilor de cuvânt să umple holurile fără să le dea importanţă dacilor liberi “reînviaţi” de arheologii muzeului şi, nu în ultimul rând, de colegii lor pasionaţi de istorie.

Evenimentul a fost organizat de CJ, MJ şi Colegiul Naţional “Ioan Slavici”.

Un Comentariu la "“Strigătul” dacilor liberi a pierit răpus de hărmălaia elevilor de la Slavici"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.