A câştigat trei bătălii electorale şi este unul dintre cei mai longevivi primari din judeţul Satu Mare. Iubeşte muzica folk, îi place să citească şi este atras de lumea informaticii. Vă propun să-l cunoaştem mai de aproape pe Dumitru Pop, edilul-şef al comunei Odoreu.
Reporter: Înainte de a intra în miezul problemei vă rog să ne spuneţi câteva cuvinte despre dumneavoastră.
Dumitru Pop: Cu mare plăcere. M-am născut în Livada, cu 46 de ani în urmă, în satul Dumbrava. Este şi locul în care am început clasele primare iar gimnaziul l-am terminat la Odoreu. Au urmat apoi anii de liceu pe care i-am absolvit la fostul Liceu de industrie alimentară nr. 7, la profil electromecanic. Apoi, după terminarea liceului am lucrat timp de cinci ani de zile ca barman-ospătar la Braseria din comună. Această meserie m-a adus mai aproape de oameni. Acolo se discută multe, se concentrează toate informaţiile de la nivelul comunităţii. După acea am preluat gestiunea magazinului de metalo-chimice din Odoreu. Pasul a fost unul deosebit de important în ceea ce priveşte evoluţia mea. După trei ani de gestiune mi-am făcut propria afacere. Am înfiinţat o societate profilată pe comercializarea produselor alimentare. Am reuşit să pun bazele a cinci magazine dintre care un depozit „En gross”. Un lucru foarte important care mai trebuie spus este că am reuşit să cumpăr şi spaţiile comerciale în care îmi desfăşuram activitatea.
R.: Vă ascult şi … mă întreb: de ce un om care a răzbit în lumea afacerilor alege la un moment dat un alt destin? Mă gândesc aici la politică. Cred că sunteţi de acord cu mine că e un drum plin de piedici şi o lume măcinată de orgolii. Ce îl determină totuşi, pe un tânăr om de afaceri să aleagă să se arunce în bătălia electorală?
D.P.: Era în 2000 şi aveam 34 de ani pe atunci. De ce am ales să candidez? Ca să fac ceva pentru comunitatea în care trăiesc. Poate sunt cuvinte pe care le-aţi auzit de multe ori, însă acesta este adevărul. Nu puteam să stau deoparte simţind că pot face mult mai mult pentru dezvoltarea comunei mele. Cu toate acestea trebuie să recunosc că întotdeauna am avut tendinţa majoră mai degrabă spre administraţie decât spre politică. Şi, chiar şi acum pun administraţia împreună cu necesităţile oamenilor în faţa politicului.
R.: Ce înseamnă politicul pentru dumneavoastră?
D.P.: Nu trebuie să ne dezamăgim. Ştim foarte bine şi cred că majoritatea oamenilor cunosc că fiecare partid reprezintă doar un grup de interese. Şi când interesul politic se bate cap în cap cu cel al comunităţii a cărei conducător eşti, în cazul meu cel puţin, primează interesul comunităţii. Uneori am ales să trădez politicul în favoarea comunei. Dacă era să fac politică îmi trădam cetăţenii. Acesta este şi explicaţia conflictelor prin care am trecut. Nu trebuie să ne facem iluzii. Dacă un primar urmăreşte doar politicul şi interesele partidului care l-a susţinut în câştigarea mandatului sunt unele proiecte pe care poate să le de-a uitării. Şi atunci, vă întreb eu pe dumneavoastră: care este interesul unui primar? Răspunsul e foarte simplu: ca oamenii localităţii pe care o administrează să prospere. Să reuşească să le ofere localnicilor tot ce trebuie pentru o viaţă normală.
R.: În 2.000 aţi candidat din partea Alianţei pentru România (ApR), partidul condus de Teodor Meleşcanu …
D.P.: Aşa este. La acea vreme ApR-ul era destul de bine cotat în sondaje. Foarte mulţi primari, chiar şi de la noi din judeţ au ajuns edili lansaţi în bătălia electorală de această formaţiune politică. Dacă îmi amintesc bine era şi cazul lui Mitraşca de la Tăşnad, Toma Betea, actualul primar din Racşa sau Ghiriti din Negreşti. Însă, după doar câteva luni de la alegerile parlamentare partidul a început să piardă teren. Alegerile generale nu au adus rezultatele scontate cu toate că noi, cei de la nivel local ne-am făcut datoria. Astfel că ApR-ul, încetul cu încetul s-a dezintegrat.
R.: Cum a fost prima bătălie electorală, mai ales acum când priviţi din perspectiva celor trei mandate pe care le-aţi câştigat.
D.P.: A fost grea, ca de altfel fiecare dintre bătăliile electorale pe care le-am purtat dea lungul anilor. Nu am câştigat din prima, însă în turul al doilea am reuşit să-mi înving contracandidatul. Întotdeauna am luat campaniile electorale foarte în serios. Oamenii nu pot fi minţiţi. Cetăţenilor trebuie să li se spună adevărul. Desigur, şi eu am făcut promisiuni însă am căutat să le îndeplinesc cât mai bine cu putinţă. Nici următoarele bătălii nu au fost mult mai uşoare decât prima. Întotdeauna am avut 7-8 contracandidaţi ceea ce nu e puţin lucru. Dar vreau să vă spun ceva. Cu toate că şi luptele pe care le-am purtat în ultimele două campanii electorale au fost destul de grele, am avut deja experienţa anilor anteriori şi ştiam foarte bine că un primar aflat în funcţie este foarte greu de învins.
R.: Campania a luat sfârşit iar apele s-au aşezat. Odoreul s-a trezit a doua zi cu un nou primar, Dumitru Pop, un tânăr de 34 de ani. Ce şi-a propus noul edil al odorenilor pentru mandatul care abia avea să înceapă?
D.P.: Am reuşit să îndeplinesc o veche dorinţă al odorenilor şi anume acela de a-şi încălzii locuinţele cu gaz. Mai ales că lemnele de foc erau aduse din Maramureş, cu costuri destul de mari … În 2002 am construit primii 2 km de reţea de gaz, de la magistrală şi până în centrul comunei. Anul următor, în 2003, au urmat alţi 2 km de reţea şi asta cu sprijinul PSD. De mare ajutor în ceea ce priveşte racordarea la magistrala de gaz care trece pe lângă comună mi-a fost prefectul de atunci, Gheorghe Ciocan.
R.: Îmi este greu să nu văd influenţa politicului în evoluţia şi finalizarea proiectului pe care mi l-aţi descris anterior …
D.P.: Aşa este. Dacă aţi adus vorba de politic mai trebuie să vă spun că după dezintegrarea ApR-ului am fost invitat în PD de către Mircea Ardelean. Am acceptat. Ardelean era la acea vreme vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Satu Mare şi … locuia în Odoreu. Mi-a propus să trec la PD şi să facem treabă în localitate. Apoi, în 2003 am trecut la PSD pentru a reuşi să finalizez proiectul de introducere a gazului în localitate. M-am dus la Bucureşti pentru a obţine sprijin pentru gaz, dar nu m-a ajutat nimeni aşa că, am fost nevoit să trec la PSD.
R.: Parcurgând aceste rânduri cititorii vor spune că v-aţi mutat dintr-un partid în altul pentru a urmări anumite interese …
D.P.: Şi nu ar greşi deloc afirmând astfel de lucruri. Da, am urmărit interesul locuitorilor din această comună. Dacă eram fidel vreunuia dintre partidele în care am fost, nu reuşeam să realizez o bună parte dintre proiecte.
R.: 2004 … o nouă candidatură pentru un nou mandat. De ce aţi ales să mai candidaţi şi care au fost obiectivele pe care vi le-aţi propus în cazul în care cetăţenii vă mandatează pentru următorii 4 ani?
D.P.: Simplu. Pentru a duce mai departe proiectele începute. În 2004 am candidat din partea PSD iar rezultatele au fost peste aşteptări. Însă nu am terminat cu realizările din primul mandat, aşa că sunt nevoit să revin pentru un răstimp de câteva minute. Am reuşit să introduc gazul în şcoală. La acea vreme şcoala era încălzită cu sobe menaj, nici măcar de teracotă. O altă realizare destul de importantă a fost că am reuşit contruirea unui bloc ANL cu o valoare de 16 miliarde de lei la acea vreme. Blocul are 24 de apartamente. Am început câteva proiecte în Mărtineşti. Acolo nu exista nici măcar iluminat public pe străzi şi să nu mai vorbim de reţelele de apă şi gaz. Am reuşit, cu sprijinul cetăţenilor de acolo, introducerea unei reţele de gaz de 2 km şi de asemenea, introducerea reţelei de apă. Printr-un proiect SAPARD am reuşit extinderea reţelei de apă din centrul de comună şi Berindan, a cărei recepţie finală a fost în 2005, la începutul celui de-al doilea mandat. În Vânătoreşti am făcut drumul iar apoi am introdus reţeaua electrică.
R.: Să trecem totuşi în revistă şi câteva dintre realizările celui de-al doilea mandat …
D.P.: Aţi punctat bine când aţi vorbit de „câteva dintre realizări” având în vedere că ar fi multe de spus. În al doilea mandat am extins reţelele de gaz pe care nu am reuşit să le extind în primul mandat. În clădirea fostei Case de copii care era în proprietatea CJ, am amenajat Grădiniţa cu program Săptămânal. Este o clădire care beneficiază de toate dotările. Am reuşit extinderea teritoriului intravilan al comunei. Astfel, s-a dublat teritoriul construibil de la 600 la aproximativ 1.200 de ha. S-a reuşit modernizarea sediului Primăriei. Clădirea este una modernă şi extrem de funcţională. Este aşa cum ar trebui să arate oricare dintre Primăriile din judeţ şi din ţară.
R.: Am ajuns la cel de-al treilea mandat. Ce v-aţi dorit extrem de mult şi nu aţi reuşit să realizaţi până în prezent?
D.P.: Reabilitarea drumurilor. Este o problemă cu care se confruntă fiecare localitate. Avem toate proiectele şi studiile puse la punct. Am crezut că vom începe lucrările în acest an însă mai avem de aşteptat până la anul. Dar este un proiect care oricum se va realiza.
R.: Mă întreb dacă cetăţenii nu vor considera că aţi lăsat reabilitarea drumurilor pentru final de mandat şi asta, cu scop pur electoral?
D.P.: Un primar înţelept îşi începe proiectele la început de mandat şi le finalizează spre sfârşitul celor patru ani pentru care a fost ales. Noi nu am stat nici până acum locului. Am întocmit documentaţia, proiectele şi am obţinut toate avizele necesare. Sunt lucruri pe care oamenii nu le văd. Este şi firesc. Cetăţenii aşteaptă întotdeauna ceva palpabil.
R.: Nu am vorbit de proiectele din domeniul culturii …
D.P.: Bine. Haideţi să lăsăm la o parte problemele de administraţie pentru a vorbi şi despre domeniul culturii. Avem un festival anual de muzică uşoară, având în vedere că în comună sunt destul de multe trupe de muzică. Apoi, Ziua comunei, care este o altă sărbătoare destul de importantă în viaţa comunităţii. Ne sărbătorim bătrânii. Sunt părinţii noştri, înţelepţii comunităţii şi nu avem dreptul să-i neglijăm. Drept urmare în fiecare an îi premiem pe cei trecuţi de 65 de ani şi pe cei care au o jumătate de secol de căsnicie.
R.: Planuri de viitor?
D.P.: Mă gândesc la modernizarea parcului din centrul comunei. Apoi, la construirea unei Case de bătrâni la fosta unitate militară, dezvoltarea unei zone de agrement prin atragerea de fonduri europene şi, unul dintre marile proiecte, un adevărat vis de-al meu este şi atragerea de investitori pentru realizarea unui acvaparc. Să nu uităm nici de necesitatea construirii unui drum ocolitor pentru camioane, un fel de centură.
R.: Să vorbim şi despre hobbyurile dumneavoastră?
D.P.: Calculatorul şi reţelele de socializare. Facebookul mai puţin, însă folosesc messengerul. Îmi place să citesc atât proză cât şi poezie însă, mai degrabă versurile poeţilor clasici.
R.: Ce muzică preferaţi?
D.P.: Folkul este pe primul loc. Iubesc şi ritmurile muzicii pop, dar şi muzica trupelor cu influenţe etno. Îmi place şi muzica rock, însă nu în mod deosebit.
R.: Cum reuşiţi să îmbinaţi viaţa de familie cu problemele pe care le întâmpiunaţi la Primărie?
D.P.: Trebuie multă înţelepciune şi înţelegere. E adevărat că de multe ori, viaţa de familie are de suferit din cauza problemelor edilitare cu care mă confrunt.
R.: Nu pot să închei acest interviu fără să vă întreb: cum vă vedeţi viitorul politic? Mă gândesc aici la conflictele pe care le-aţi avut în cadrul PSD …
D.P.: Ce a fost a trecut. Trebuie să se înţeleagă următorul lucru: tot ceea ce am făcut, am realizat pentru prosperitatea comunei. Eu nu mă văd înjghebat într-o anumită doctrină politică. Recunosc că şi măsurile sociale sunt bune, însă câteodată înclin spre doctrina liberală. Văd cu ochi buni noua construcţie politică, cea dintre PSD şi PNL, deoarece îmbină doctrina socială cu cea liberală. În ceea ce priveşte discuţiile cu conducerea judeţeană a PSD, lucrurile se îndreaptă spre bine.
R.: Vă mulţumesc pentru interviul acordat.
D.P.: Şi eu vă mulţumesc.
9 Comentarii la "Primar de: Odoreu"