Pentru că nu și-au respectat obligațiile colective, 20% dintre ocupanții locuințelor sociale aflate în evidențele Primăriei Satu Mare au fost acționați în judecată anul trecut. În cadrul unei conferințe de presă organizate miercuri, 5 octombrie, viceprimarul Kereskenyi Gabor a menționat că, din cele 254 de familii, 52 au fost trimise în judecată. Ulterior, 13 dintre acestea și-au achitat datoriile, 30 au fost evacuați ca urmare a admiterii de către instanță a solicitării reprezentanților Primăriei, iar patru dosare au fost respinse, deoarece nu s-a putut dovedi ca titularii contractelor nu locuiau în spațiile repartizate.
Totodată, Kereskenyi a precizat că pe rolul instanțelor de judecată se află două solicitări ale Primăriei privind evacuarea din locuințele sociale ale acestor familii, ca urmare a faptului că acestea au ocupat abiziv spațiile de locuit.
Pe de altă parte, viceprimarul a menționat că la niovelul Primăriei Satu Mare există înregistrate 2.000 de cereri pentru repartizarea unei locuințe. Deși Primăria nu dispune de locuințe în spațiul locativ deținut, în ultimii patru ani s-a reușit repartizarea a 47 de locuințe în blocurile sociale. Cele mai multe – 20 – au fost repartizate în anul 2010, iar în anul 2009 au fost repartizate 15 locuințe. În anul 2008 au fost repartizate opt locuințe, respectiv patru în acest an.
În altă ordine de idei, primarul Iuliu Ilyes a precizat că în cursul anului viitor vor fi finalizate lucrările de amenajare a opt apartamente într-un bloc situat pe bulevardul Independenței în Micro 17, în spațiul ocupat până la începerea lucrărilor de câteva săli de clasă ale Școlii Generale „Octavian Goga”. Este vorba despre apartamente cu două, respectiv trei camere, care vor fi repartizate sătmărenilor evacuați din imobilele retrocedate.