Sathmarer Oktoberfest – Ilyes mai tare ca primarul din Munchen! (foto)


Cu o singură lovitură de ciocan, primarul Iuliu Ilyes a reușit sâmbătă, 1 octombrie, să dea cep butoiului cu bere “Veldensteiner”, deschis pentru a marca oficial startul primei ediții a Sathmarer Oktoberfest, eveniment care are loc la Satu Mare în intervalul 30 septembrie – 2 octombrie. Astfel, edilul șef al Sătmarului l-a surclasat pe primarul din Munchen, care de-abia în ultimii ani a reușit să deschidă primul butoi cu bere din două lovituri de ciocan, în timp ce cu mai mulți ani în urmă a avut nevoie chiar de 12 încercări.

Conform tradiției din Bavaria, landul care cuprinde sud-estul Germaniei – unde începând cu anul 1810 are loc Oktoberfest, cea mai mare sărbătoare populară din lume – după ce primarul deschide butoiul, prima halbă de bere este băută de primul ministru. În varianta sătmăreană a Oktoberfest, această sarcină a revenit sâmbătă președintelui Consiliului Județean – Csehi Arpad. Pentru a cronometra timpul necesar președintelui Csehi pentru a da gata berea din halba de 1 litru, la fel ca bavarezii, sătmărenii adunați în fața hotelului Dana II au început să numere, iar când au ajuns la 40 – după două pauze scurte de respirație, șeful Consiliului Județean a ridicat victorios halba goală!

Ulterior, în timp ce oficialii, organizatorii și partenerii evenimentului au ciocnit halbele cu bere din primul butoi și s-au pozat pentru a imortaliza momentul, un alt butoi a fost deschis pentru toți sătmărenii prezenți, cărora, pentru a li se deschide apetitul, le-a fost oferită gratuit berea care anual, la Oktoberfest, face furori în Bavaria.

Următorul moment festiv inclus sâmbătă în programul Sathmarer Oktoberfest, a fost parada costumelor populare. Încolonați ca în Bavaria după căruța cu butoaie cu bere, oficialii, organizatorii, ansamblurile folclorice și fanfarele care participă la eveniment, au făcut o plimbare în jurul parcului din Piața Libertății, după care s-au îndreptat înspre strada 1 Decembrie 1918. De aici, toți sătmărenii care doresc să petreacă la Sathmarer Oktoberfest, au la dispoziție din oră în oră autobuzele cu care pot ajunge la cortul amplasat în spatele hotelului Dana I de pe drumul Careiului, unde până duminică la ora 24:00 pot bea bere pe săturate și pot consuma produse tradiționale bavareze aduse din Germania.

Un Comentariu la "Sathmarer Oktoberfest – Ilyes mai tare ca primarul din Munchen! (foto)"