Sala de lectură “Gheorghe Bulgăr” şi-a redeschis astăzi porţile

După ce a stat zăvorâtă mai bine de 4 ani de zile, Sala de lectură a Bibliotecii Judeţene (BJ) Satu Mare şi-a redeschis porţile. Evenimentul cultural a avut loc astăzi, 30 septembrie, de la ora 10.00.

După negocieri îndelungate cu Federalcoop, începând de astăzi cititorii sătmăreni au un locşor liniştit în care pot să se dedice cărţilor şi … nu numai. Noul serviciu oferit de BJ Satu Mare şi anume, Biblionet, oferă sătmărenilor o nouă oportunitate de studiu, accesând Internetul. Serviciul este gratuit iar realizarea acestuia a fost posibil în cadrul proiectului Naţional “Biblionet – lumea în biblioteca mea”.

BJ Satu Mare a împlinit 60 de ani de existenţă

Evenimentul de astăzi a început cu tăierea panglicii inaugurale de către preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Satu Mare, Csehi Árpád, vicepreşedinţii Mircea Govor şi Adrian Ştef, prefectul judeţului Satu Mare, Radu Giurcă respectiv managerul BJ, Mircea Ardelean. Au urmat apoi luările de cuvânt al invitaţilor. “Mă bucur că după atâta timp avem din nou o Sală de lectură la Satu Mare. Cu toate acestea ne dorim un nou spaţiu, care să fie doar al BJ. Am primit asigurări din partea preşedintelui CJ că acest vis ni se va îndeplini în anii care urmează”, a declarat Mircea Ardelean, după care a făcut o scurtă retrospectivă a celor patru ani şi jumătate cât timp porţile instituţiei erau zăvorâte.

Totodată, cu această ocazie, Mircea Ardelean a înmânat câteva diplome aniversare reprezentanţilor autorităţilor locale şi personalităţilor care au făcut demersuri pentru ca evenimentul de astăzi să devină realitate.

După luările de cuvânt, managerrul BJ a prezentat o scurtă istorie a BJ din Satu Mare. “Astăzi este o triplă sărbătoare. Redeschidem Sala de lectură, inaugurăm serviciul Biblionet respectiv marcăm 60 de ani de la înfiinţarea primei Biblioteci Publice la Satu Mare. Ţin să precizez că prima bibliotecă a funcţionat pe strada Horea nr. 1 şi a avut un singurt bibliotecar. Instituţia a fost înfiinţată în 1951”, spune Ardelean.

Expoziţie de carte veche la BJ

După scurtul periplu istoric, cei prezenţi au avut posibilitatea să vizioneze şi o mică expoziţie de tipărituri provenite din Colecţia de carte veche a BJ. Expoziţia a fost organizată de expertul în carte veche al instituţiei, Marta Cordea şi bibliotecarul Viorel Câmpean. Despre Programul Naţional “Biblionet – lumea în biblioteca mea” a vorbit directorul de proiect, Paul Baran. “Mă bucur că şi BJ din Satu Mare face parte din acest proiect. În anii trecuţi ne loveam de lipsa de spaţiu la Satu Mare. Însă, acest inconvenient a fost înlăturat astfel că, cititorii sătmăreni beneficiază de astăzi de cea mai modernă tehnologie informaţională”, a declarat Baran.

La eveniment de astăzi au participat senatorul social-democrat, Valer Marian, preşedintele şi cei doi vicepreşedinţi a CJ Satu Mare, prefectul judeţului, viceprimarul municipiului Satu Mare, Kereskényi Gábor, preşedintele Organizaţiei municipale a PSD Satu Mare, Dorel Coica, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Bibliotecarilor din Bibliotecile Publice din România (ANBBPR), Doina Popa, directorul programului Biblionet, Paul Baran, directorul Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Naţional Cultural a judeţului Satu Mare, George Vulturescu dar şi consilieri locali şi judeţeni.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.