Vrajbă voalată pe catarg, în Consiliul Local

Catargul pe care ar urma să fie arborat drapelul național al României în Piața Romană din Satu Mare a fost mărul discordiei între consilierii municipali reuniți în ședință joi, 29 septembrie. La solicitarea Asociației Veteranilor de Război, inițiatorii proiectului de hotărâre elaborat în acest scop, propus pentru includerea pe ordinea de zi la începerea ședinței, au fost doi consilieri UDMR, unul PNL și unul PSD.
Conform uzanțelor, consilierii au trebuit să fie de acord cu introducerea pe ordinea de zi a proiectului de hotărâre. Deși între inițiatorii proiectului au fost și doi consilieri UDMR, când s-a supus la vot, consilierii s-au împărțit în două tabere: într-una cei maghiari, în cealaltă cei români, prima tabără fiind împotriva introducerii pe ordinea de zi a proiectului de hotărâre.
Concret, veteranii de război sătmăreni doresc amplasarea în Piața Romană a unui catarg pe care să fie arborat drapelul național al României, data de 1 Decembrie urmând a fi primul eveniment care ar putea fi sărbătorit în locul menționat. Aflat într-o delegație în Polonia, primarul Iuliu Ilyes a lăsat o scrisoare deschisă prin intermediul căreia consideră ca inoportună amplasarea în locul menționat a catargului, din cauza circulației intense din zona respectivă, care ar trebui oprită în cazul organizării de evenimente, și deoarece există deja două locuri amenajate în acest scop în municipiu.
Aceeași opinie au avut-o și unii dintre consilierii UDMR, când s-au referit la motivele pentru care consideră potrivită amânarea introducerii pe ordinea de zi a proiectului. Cu eleganță și excesiv de politicoși, aceștia au încercat să explice că refuzul lor nu are de-a face cu vreun conflict interetnic. Ca să întărească această afirmație, viceprimarul Kereskenyi Gabor a afirmat chiar că, de fapt, supărarea consilierilor UDMR a pornit de la faptul că proiectul de hotărâre ar fi fost inițiat pe coridoare și introdus pe ordinea de zi, pe furiș sau ad-hoc. Cu aceeași eleganță și politețe exagerată, consilierii români au susținut că unele opinii ale colegilor maghiari sunt pertinente, ca atare nici nu poate fi vorba despre ambiții și orgolii legate de etnie.
În cele din urmă, cu 11 voturi pentru, și 10 abțineri în bloc din partea consilierilor UDMR, proiectul de hotărâre a fost respins.
La punctul Diverse, consilierul PD-L Claudiu Ardelean a anunțat că, întrucât arborarea drapelului național este o problemă serioasă, indiferent de numărul locurilor din Satu Mare amenajate în acest scop, va propune organizarea unei ședințe extraordinare, la mijlocul lunii octombrie, pentru rediscutarea proiectului de hotărâre.

2 Comentarii la "Vrajbă voalată pe catarg, în Consiliul Local"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.