100 de ani de apă și canalizare-n Sătmar

Împlinirea a 100 de ani de când municipiul Satu Mare beneficiază de servicii de apă și canalizare este marcată în aceste zile printr-o suită de acțiuni organizate de SC Apaserv SA, actualul operator oficial de apă și calizare. Prima acțiune, o ședință festivă la care, pe lângă oficialitățile municipale și județene (primarul Iuliu Ilyes, prefectul Radu Giurcă și vicepreședinții Consiliului Județean – Mircea Govor și Adrian Ștef), au luat parte directorul actual Ioan Leitner și câțiva dintre foștii directori ai operatorului de apă și canalizare (Carol Obiș, Gheorghe Moldovan și Dan Stegerean), a avut loc miercuri, 28 septembrie în sala mare de ședințe a Palatului Administrativ, în prezența vicepreședintelui Centrului Național de Formare Profesională în Domeniul Apelor – Emil Prodan. A doua acțiune, mult mai spectaculoasă și animată, este prevăzută pentru joi, 29 septembrie, și va consta într-un marș ciclist care va avea ca traseu drumul de la Palatul Administrativ la Uzina de Apă de la Mărtinești, respectiv Stația de Epurare a Apei de pe strada Gabriel Georgescu din Satu Mare. Tot joi, între orele 9:00 – 18:00, Uzina de Apă și Stația de Epurare vor putea fi vizitate în cadrul Zilei Porților Deschise.
În Satu Mare, primele canale de deversare a apelor menajere au fost realizate după anul 1868, iar în anul 1887 au fost realizate primele proiecte de alimentare cu apă potabilă a orașului. La 1 august 1911 a fost înființată Întreprinderea de Apă și Canalizare a orașului Satu Mare, al cărei sediu era într-o singură încăpere închiriată într-un imobil de pe strada Mihai Viteazu. Felul în care a evoluat situația în cei 100 de ani, când, la început, pe raza orașului existau doar fântâni, iar acum există un sistem centralizat de alimentare cu apă, rezultă și din datele statistice referitoare la lungimea rețelelor de apă și canalizare din anul 1938, de exemplu, și anul 2011. Astfel, dacă în anul 1938 în Satu Mare existau 11,1 km rețea de apă și 2,5 km rețea de canalizare, în prezent rețeaua de apă are o lungime de 199 km, iar cea de canalizare – 196,3 km.
În ultimii ani, o contribuție semnificativă la dezvoltarea, extinderea și modernizarea sistemelor de apă și canalizare din municipiul Satu Mare a avut-o derularea unui proiect ISPA în valoare totală de peste 37 milioane euro din care 71%, adică 26.522.050 euro, a reprezentat finanţarea din partea Uniunii Europene, iar 29%, adică 10.832.950 euro, cofinanţarea asigurată de Primăria municipiului din creditul contractat cu Banca Europeană de Investiţii.
Un alt proiect, finanțat din Fondul de Coeziune, prevede extinderea și modernizarea sistemelor de alimentare cu apă și canalizare din Carei, Negreşti Oaş, Tăşnad, Ardud și Căpleni. Valoarea totală a proiectului, al cărui contract de finanțare a fost semnat în 31 martie a.c., este de peste 100 milioane euro. În proporţie de 85%, finanţarea va fi asigurată din Fondul de Coeziune, iar diferenţa va fi achitată de SC Apaserv SA – prin intermediul unui credit de 7,6 milioane euro, în timp ce primăriile vor cofinanţa cu 2%, restul sumei urmând a fi alocată de către Guvern.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.