Puşcăriaşii au de astăzi, o nouă bibliotecă

6.000 de volume îşi aşteaptă cititorii privaţi de libertate din cadrul Penitenciarului Satu Mare, în noul sediul al bibliotecii instituţiei, inaugurat astăzi, 27 septembrie.

“Controalele specifice” pentru toţi cei care trec pragul Penitenciarului au întârziat cu mai bine de un sfert de oră debutul evenimentului inaugural programat de altfel, pentru ora 10.00. După ce au trecut prin procedura de predare a cărţilor de identitate, a telefoanelor mobile, genţilor şi după ce au trecut prin filtrul de control, oaspeţii au fost conduşi, sub escorta gardienilor, direct în sălile noii biblioteci.

În luarea de cuvânt, preotul instituţiei, Nicolae Stoia, a precizat că “aveam şi până acuma o căutătură de bibliotecă însă, eu zic că prin acest nou lăcaş de cultură am reuşit să aducem ceva în plus pentru aceşti oameni care sunt pedepsiţi să-şi petreacă câteva luni sau, câţiva ani din viaţă după ziduri. Cartea e hrana sufletului. Eu cred în carte deoarece în spatele fiecărei scrieri există câte un om care doreşte să-şi transmită gândurile şi trăirile cititorilor”.

Potrivit directorului adjunct al Penitenciarului Satu Mare, Mihaela Pop, noua bibliotecă găzduieşte 6.000 de volume “dintre care 4.600 le-am primit cu titlul de donaţie de la Biblioteca Judeţeană (BJ) din Maramureş iar restul provin de la BJ Satu Mare dar şi de la persoane fizice din judeţ. Mai avem o bibliotecă situată într-o altă aripă a instituţiei unde avem 2.900 de volume”. Dintre cei 450 de deţinuţi care sunt în custodia Penitenciarului, aproximativ 150 sunt înscrişi la bibliotecă.

La evenimentul de astăzi au participat directorul BJ Satu Mare, Mircea Ardelean, directorul BJ Maramureş, Teodor Ardelean, directorul Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional a judeţului Satu Mare, George Vulturescu, consilierul cultural al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, Cristian Ştefan, preotul Virgil Jucărean, directorul adjunct al Penitenciarului Satu Mare, Mihaela Pop respectiv un grup de 30 de deţinuţi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.