Copii fără locuri în creșe

Cel puțin 65 de copii din Satu Mare nu pot frecventa creșele de pe raza municipiului din cauza locurilor insuficiente de care dispun acestea. Potrivit celor declarate de Doina Văsuț, directoarea Serviciului Public de Asistență Socială (SPAS) – în subordinea căruia se află creșele, la începutul anului școlar au fost acceptate dosarele depuse pentru 205 copii, față de cele 270 de solicitări înregistrate. În felul acesta, 65 de copii au rămas fără locuri în creșe, iar părinții acestora au trebuit să se orienteze înspre grădinițe sau pur și simplu sunt nevoiți să se descurce cum pot.
Din păcate, în cazul a 15 copii din cei 65 care nu au fost acceptați, solicitările au fost pentru Creșa “Prichindel”, situată pe str.Ilişeşti nr.3, acreditată ca furnizor de servicii sociale. În restul cazurilor, cele mai multe solicitări refuzate au fost pentru creșele din cartierele Micro 17 și Carpați I.
Doina Văsuț afirmă că situația este determinată de numărul insuficient de locuri de care dispun în prezent creșele din Satu Mare. Însă, la fel de adevărat este și faptul că, există și situații în care, unele creșe sau grupe din acestea nu pot funcționa, deși dispun de toate dotările, deoarece legislația actuală nu permite angajarea de personal. Așa este cazul unei creșe de pe strada Botizului, care a fost amenajată și dotată corespunzător cu doi ani în urmă, precum și a creșei din cartierul Micro 17, unde, deși există condiții pentru înființarea unei grupe, acest lucru nu este posibil deoarece nu poate fi angajat personalul necesar.
În subordinea SPAS Satu Mare se află în prezent cinci creșe care funcționează în sistem public – „Ţara Minunilor”, aleea Tisa nr. 8, „Punguţa cu doi bani”, str. 1 Decembrie 1918 nr. 15, „ Dumbrava Minunată”, str. Ilişeşti nr. 4, „ Harap Alb”, bulevardul Lucian Blaga nr.19/A și „Albă ca Zăpada”, aleea Târnavei nr. 18, respectiv creșa socială “Prichindel”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.