Mirosul de castane prăjite împânzeşte centrul Sătmarului

E perioada castanelor. Şi ce ar putea să o dovedească mai bine decât mirosul fructelor prăjite ce împânzesc aerul din centrul Sătmarului.

Făcând o plimbare în centrul urbei dăm cu uşurinţă peste tarabele vânzătorilor de castane. Comercianţii, feţe cunoscute, aceaşi în fiecare an, sunt oameni care încearcă să trăiască din mica lor afacere de sezon. Trecătorii se opresc, unii cumpără iar alţii trec mai departe aşteptând perioada în care preţurile se vor mai ieftini. Deocamdată însă, nu e loc de tocmeală. Preţul cerut pentru 100 de grame de fructe prăjite se pare că este unitar la fiecare dintre tarabe: 4 lei. “Sunt cam scumpe. 4 lei pentru 100 de grame de castane prăjite e cam mult, mai ales pentru buzunarele noastre de pensionari”, spune o trecătoare. Vânzătoarele sunt însă de o cu totul altă părere. Calculele pe care le-au făcut înainte de a se avânta în acest business arată că profitul pe care urmează să le obţină nu va fi unul extraordinar. “600 de lei pe lună ne costă doar autorizaţia. Pe un sac de cărbuni dăm alţi 15 lei şi unde mai punem că de dimineaţa până seara consumăm aproximativ doi saci de câte 10 kg. Cei care au butelii au un profit mai mare dar mie nu-mi place să le prăjesc la focul de la butelii deoarece se usucă repede şi devin tari”, spune una dintre vânzătoare.

Potrivit comercianţilor profitul obţinut este de 10 lei la fiecare kilogram de castane. “Castanele le aducem de la Baia Mare. Şi drumul ne costă. Biletele s-au scumpit”, spune femeia. Cei care folosesc butelii de aragaz la prăjit obţin într-adevăr un profit mai mare, având în vedere că “o butelie de aragaz costă 60-65 de lei, în funcţie de magazinul de unde o cumpărăm şi, ne ţine patru-cinci zile. Kilogramul de castane crude le achiziţionăm la 30 de lei. Nu e o afacere din care să te îmbogăţeşti dar, ce poţi să faci? Trebuie să le încerci pe toate pentru ca să reuşeşti să supravieţuieşti”, spune vânzătorul.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.