Supăraţi pe noul proiect de lege prin care se încearcă condiţionarea sprijinului pecuniar acordat persoanelor cu dizabilităţi în funcţie de venitul familiei, asociaţiile reprezentative al acestora ameninţă cu proteste naţionale. În cazul în care legea va fi adoptată în acest context, reprezentanţii asociaţiilor persoanelor cu dizabilităţi vor merge joi, 23 septembrie, la Bucureşti pentru a-şi manifesta dezacordul faţă de votul parlamentarilor.
Anunţul a fost făcut astăzi, 22 septembrie, în cadrul unei conferinţe de presă organizată la sediul Asociaţiei Nevăzătorilor din Satu Mare. La întâlnirea cu jurnaliştii au fost prezenţi preşedintele asociaţiei, Ioan Sorin Podină şi cei doi vicepreşedinţi, Alexandru Lupan şi Pap Imre. “Proiectul este dezbătut în aceste zile în Parlament şi urmează ca aleşii noştri să voteze. Totul depinde de votul lor. Eu nu pot să vorbesc decât în numele asociaţiei pe care o reprezint. Noi vom avea o delegaţie formată din cel puţin 100 de persoane la care se mai alătură şi reprezentanţii celorlalte asociaţii care lucrează cu persoanele cu dizabilităţi. Este vorba despre o problemă extrem de gravă deoarece dacă proiectul de lege trece în forma propusă, atunci o bună parte dintre persoanele cu dizabilităţi nu vor mai beneficia de acele indemnizaţii. Şi atunci, din ce vor trăii? Din ce se vor întreţine?”, a declarat Ioan Sorin Podină.
“Asociaţiile reprezentative ale persoanelor cu dizabilităţi cu activitate pe teritoriul judeţului Satu Mare solicităm sprijinul pentru eliminarea secţiunii a 3-a, referitoare la protecţia persoanelor cu dizabilităţi din proiectul de lege privind asistenţa socială. Secţiunea dedicată asistenţei sociale a persoanelor cu dizabilităţi din acest proiect de lege elimină orice urmă de egalitate de şanse între aceste persoane şi cetăţenii României aflaţi în deplină validitate psiho-fizico-senzorială, reprezentând un act de discriminare revoltător, în acelaşi timp o tentativă de aservire a persoanelor cu dizabilităţi faţă de serviciile vagi sau inexistente ale autorităţilor şi o dependenţă aproape totală de familie. Considerăm că eliminarea sau condiţionarea de alte venituri sau situaţii materiale a primirii indemnizaţiei pentru dizabilitate este cea mai grea lovitură care ar putea fi dată eforturilor de integrare şi inserţie a persoanelor cu dizabilităţi”, a precizat preşedintele Asociaţiei Nevăzătorilor din Satu Mare.
Potrivit celor spuse de Podină, în evidenţele asociaţiilor care reprezintă persoanele cu dizabilităţi din judeţul Satu Mare, sunt înregistraţi 10.800 de persoane dintre care 2.500 sunt nevăzători.