La școală, prin baruri și crâșme


Cel puțin 27 de elevi de la liceele sătmărene au fost depistați în baruri în timpul orelor de curs, cu prilejul unei acțiuni organizate marți, 20 septembrie, de către polițiștii din cadrul Serviciului de Ordine Publică și cei de proximitate. Organizată pe linia combaterii absenteismului școlar, acțiunea a scos în evidență un adevăr care nu poate fi contestat: nu sunt puțini elevii care, invocând diverse pretexte, trag chiulul pe rupte de școală pentru a sta relaxați la o cafea, un suc și-o țigară în barurile din preajma unităților de învățământ.

Acțiunea a început după ora 10:30, cu implicarea a 20 de polițiști de proximitate și din cadrul Serviciului de Ordine Publică al Inspectoratului Județean de Poliție Satu Mare, coordonați de comisarul Marius Mureșan, șeful Serviciului Ordine Publică.

Împărțiți în cinci echipaje, polițiștii au luat la purecat localurile din preajma unităților de învățământ de pe raza municipiului, iar primii chiulangii au fost depistați în două baruri de pe străzile Cuza Vodă și Corvinilor. Fără să pară prea deranjați sau surprinși de prezența polițiștilor care i-au legitimat, tinerii – elevi ai Liceului cu Program Sportiv, respectiv Grupurilor Școlare Unio și George Emil Palade – și-au motivat prezența în baruri în timpul cursurilor fie cu necesitatea rezolvării unor probleme personale, fie cu lipsa de chef de-a participa la antrenamente, fie pentru că pur și simplu aveau poftă să bea o cafea. Alții, au afirmat că le curge nasul și îi doare gâtul, adică sunt bolnavi – așa cum scrie pe adeverința medicală eliberată de medicul de familie, alții că s-au învoit de la ore pentru că trebuie să-și facă investigații medicale, dar n-au lipsit nici cei care au recunoscut că au cam terminat-o cu școala după ce au fost exmatriculați tocmai din cauza absențelor.

La finalul acțiunii, polițiștii au tras linie și au adunat: în cele 17 unități verificate au fost legitimate 59 de persoane, din care 27 nu și-au putut justifica prezența în baruri. A existat și un caz mai spectaculos: un elev care a crezut că poate să-i păcălescă pe oamenii legii, s-a ales cu sancțiune contravențională deoarece a prezentat date false de identitate.

Toate datele consemnate de polițiști cu prilejul acțiunii de marți vor fi prezentate unităților de învățământ care urmează să aplice sau nu sancțiuni chiulangiilor, funcție de strictețea regulamentului propriu de ordine interioară.

2 Comentarii la "La școală, prin baruri și crâșme"