Chiulul copiilor diminuează deja veniturile părinților


Alocația pentru susținerea familiei, acordată în conformitate cu prevederile HG nr. 38/2010, este diminuată substanțial începând cu anul școlar 2011-2012 dacă părinții nu-și conving copiii să renunțe la chiul.

Potrivit celor declarate de Daniela Cerneșteanu, directorul executiv al Agenției Județene de Prestații Sociale (AJPS) Satu Mare, actul normativ prevede că, familiile care au în întreținere copii de vârstă școlara pot beneficia de alocație doar dacă aceștia frecventează fără întrerupere cursurile unei forme de învățământ organizate potrivit legii, și nu înregistrează absențe nemotivate în cursul unui semestru, care să determine scăderea notei la purtare sub 8. În caz contrar, cuantumul alocației se calculează cu o diminuare de 20% pentru un număr de zece absențe nemotivate și se menține până la înregistrarea unui număr de 20 de absențe nemotivate, pentru care se aplică o diminuare cu 50% .

Daniela Cerneșteanu afirmă că absențele acumulate în anul școlar trecut se răsfâng deja asupra cuantumului alocației pentru susținerea familiei. Astfel, la plata din septembrie a alocației aferente lunii august, suma alocată pentru cele 6.564 de familii beneficiare este de 396.988 lei, mai mică cu 26.000 lei față de cât era prevăzut inițial până la consemnarea absențelor. Cu mențiunea că, din cauza sistemului cu care se lucrează, doar o parte dintre familii au fost atinse la bani, restul părinților chiulangii urmând să primească alocații diminuate în luna octombrie.

Pe de altă parte, potrivit evidenței emise AJPS Satu Mare de către Inspectoratul Școlar Județean, în cirsul anului școlar 2010-2011 29 de elevi au abandonat școala. Alți 387 au înregistrat între 10-20 de absențe nemotivate, 264- între 20-40, iar 188 – peste 40 de astfel de absențe.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.