Cimitirele evreieşti din judeţ, neîngrijite şi pline de bălării

Lipsa de bani face ca o bună parte dintre cimitirele evreieşti din judeţul Satu Mare să zacă în paragină. Multe dintre locurile de veci sunt neîmprejmuite, cu pietrele funerare şi mormintele distruse şi, nu în ultimul rând, pline de bălării.

În prezent, în evidenţele Comunităţii Evreilor din Satu Mare figurează un număr de 128 de cimitire răspândite în toate colţurile judeţului. “Cu siguranţă că numărul locurilor de veci evreieşti este mult mai mare, dar noi am reuşit să identificăm doar 128. Săptămânile trecute am fost informat că s-ar putea ca la Păuleşti să existe un vechi cimitir evreiesc, dar e foarte greu de demonstrat acest lucru mai ales dacă pietrele funerare sunt distruse ori lipsesc cu desăvârşire. De multe ori, locurile de veci evreieşti sunt confundate cu cele reformate deoarece pietrele funerare a celor două culte seamănă extrem de mult între ele”, a declarat administratorul cimitirelor evreieşti din judeţul Satu Mare, Ioan Bojani.

Cele mai vechi locuri de veci datează din secolul XVII

Potrivit interlocutorului, toate cimitirele aparţinând cultului iudaic sunt subordonate Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România respectiv Comunităţii Evreilor din fiecare judeţ în parte. “Anii trecuţi am descoperit câteva locuri de veci vechi de câteva secole. Cele mai vechi cimitire evreieşti pe care le avem în evidenţele noastre datează de prin anii 1.600 şi le-am descoperit în hotarul satului Potău, din comuna Medieşu Aurit. Cimitire vechi avem şi la Halmeu sau Dara”, spune Bojani.

“Avem cimitire care se întind pe suprafeţe de 2 hectare” – Ioan Bojani

Administratorul cimitirelor evreieşti din judeţul Satu Mare spune că sunt câteva locuri de veci care se întind pe suprafeţe destul de mari. “Înainte de 1944, la Satu Mare a existat o cumunitate evreiască extrem de dezvoltată. Potrivit documentelor care ne-au rămas din perioada interbelică pot să vă spun că, un sfert din numărul locuitorilor din Satu Mare erau evrei. Mulţi dintre ei aveau o situaţie materială extrem de bună, permiţându-şi ridicarea unor locuri de veci asemănătoare unor opere de artă. Din păcate, o bună parte dintre aceste pietre funerare sunt distruse sau crăpate. Nu avem fonduri alocate pentru repararea sau restaurarea mormintelor distruse de vreme sau, de ce să nu o spunem, de reavoinţa oamenilor”, a declarat Ioan Bojani.

Fotografii cu profanarea unor morminte evreieşti din Halmeu şi Dara, au fost postate pe Internet

Cu toate că noi în judeţ nu am avut cazuri de profanări atât de dramatice precum în alte judeţe ale ţării, interlocutorul îşi aminteşte de cele două cazuri din Halmeu şi Dara. “La Halmeu s-a întâmplat în urmă cu vreo şase ani iar la Dara cu vreo trei ani în urmă. A fost vorba de nişte copii, după părerea mea, prost crescuţi care s-au fotografiat în aceste cimitire, au urcat pe morminte iar pozele le-au postat pe Internet. Am fost sunaţi imediat de cei de la Federaţie pentru a lua măsuri. De atunci nu am mai avut alte cazuri de profanări”, spune Bojani.

Cimitire evreieşti arate şi cultivate de către săteni

Comunitatea Evreilor din Satu Mare duce lipsă de personal şi în ceea ce priveşte asigurarea supravegheri celor 128 de locuri de veci evidenţiate în decursul anilor. “Nu avem bani, nu avem personal. O bună parte dintre cimitire ar trebui împrejmuite, pietrele funerare ar necesita să fie renovate. Cu toate că Federaţia are o colaborare bună cu Ministerul Culturii, cred că pe undeva este şi o lipsă de interes. În prezent avem doar câţiva supraveghetori care, să vă spun drept, nu sunt plătiţi. În majoritatea localităţilor nu mai trăieşte nici o familie de evrei astfel că, cimitirele vor dispărea încetul cu încetul. Sunt comune în care cimitirele evreieşti au fost arate şi cultivate de către locuitori. În asemenea cazuri ar trebui să intervină administraţiile locale însă, nu o fac. Nu sunt interesaţi să intervină”, a mai ţinut să precizeze Ioan Bojani.

Un Comentariu la "Cimitirele evreieşti din judeţ, neîngrijite şi pline de bălării"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.