Bateriile, telefoanele mobile și becurile uzate vor fi colectate în școli

“Importanţa colectării şi valorificării deşeurilor electrice şi electronice” este tema celei de-a VI-a ediţii a programului de educaţie ecologică “Viaţă pentru mediu, viaţă pentru om”, derulat de Agenţia pentru Protecţia Mediului ( APM )Satu Mare. Lansarea programului a avut loc joi, 15 septembrie, la sediul APM, cu menţiunea că evenimentul dorește să marcheze și Ziua Internaţională a Stratului de Ozon care se sărbătorește în data de 16 septembrie.

În cadrul unei conferinţe de presă, Elisabeta Bekesy, directorul executiv al APM, a prezentat ziariștilor etapele programului axat în acest an pe importanţa colectării și valorificării deșeurilor electrice și electronice. Programul se va desfășura în perioada 15 septembrie 2011 – 10 iunie 2012 și va fi derulat în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Judeţean Satu Mare, respectiv CCR LOGISTICS SYSTEMS RO București și SC Alpin SRL Satu Mare, reprezentate la întâlnirea cu ziariștii de Mariana Săsăran, Sorin Pârcălabu și Marcel Mărculescu.

Potrivit celor declarate de Elisabeta Bekesy, tema ediţiei din acest an a programului a fost aleasă în scopul sensibilizării și responsabilizării elevilor din judeţul Satu Mare în privinţa importanţei colectării și valorificării deșeurilor electrice și electronice. În acest scop, cu sprijinul partenerilor – firma din București, care va asigura recipienţii de colectare a deșeurilor, precum și reciclarea acestora, și a celei din Satu Mare – care va asigura selectarea deșeurilor – și Inspectoratul Școloar Judeţean -care se va ocupa de informarea instituţiilor din subordine cu datele necesare derulării proiectului în condiţii optime, elevii de gimnaziu și de liceu din judeţul Satu Mare vor avea la dispoziţie în școli sistemul de colectare. Pentru a-i stimula pe copii, firma din București va organiza și concursuri dotate cu premii, care vor consta în echipamente sportive și o excursie la Hajdúszoboszló în Ungaria, pentru unităţile de învăţământ care vor câștiga competiţiile privind necesitatea colectării deșeurilor electrice și electronice, respectiv vor aduna cea mai mare cantitate de astfel de deșeuri.

În ceea ce privește etapele propriu zise ale proiectului, după lansarea de joi, până în data de 3 octombrie a.c. este prevăzută înscrierea instituţiilor de învăţământ în program, pe baza unei fişe care va fi trimisă la APM, iar în intervalul 3 – 21 octombrie la dispoziţia școlilor înscrise în program vor fi puși recipienţi pentru colectarea deşeurilor electronice şi electrocasnice mici, în special surse de iluminat, baterii şi telefoane mobile. În continuare, în intervalul 1- 5 decembrie va avea loc prima etapă de premiere, organizată în urma unui concurs tematic. Etapa a doua de premiere este prevăzută pentru anul viitor, în intervalul 1 – 3 iunie, după care, în perioada 8 – 10 iunie va avea loc excursia în Ungaria.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.