Kelemen Hunor, prezent la deschidera anului şcolar

Ministrul culturii, Kelemen Hunor şi secretarul de stat din Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Pásztor Gabriella au fost prezent astăzi, 12 septembrie, la festivitatea de deschidere a noului an şcolar la Colegiul Naţional (CN) “Kölcsey Ferenc” din Satu Mare. Festivitatea a început la ora 09.00, în prezenţa profesorilor, elevilor, părinţilor, bunicilor şi prietenilor.

Alături de Kelemen Hunor, au mai fost prezenţi secretarul de stat din cadrul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului Pásztor Gabriella, deputaţii Erdei D. István şi Varga Attila, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Csehi Árpád, subprefectul Pataki Csaba, primarul municipiului Satu Mare, Iuliu Ilyés, viceprimarul Kereskényi Gábor, fostul director al liceului Bura László respectiv episcopul romano-catolic Eugen Schönberger.

Cei aproximativ 300 de elevi ai colegiului îşi încep din acest an şcoala într-un nou spaţiu, în clădirea fostului Grup Şcolar Industrial de Construcţii de Maşini “UNIO” Satu Mare. “Este un nou început pentru comunitatea de elevi maghiari din Satu Mare. De astăzi, îşi încep cursurile într-o nouă locaţie care deşi nu este încă renovată în totalitate, îndeplineşte condiţiile pentru ca elevii claselor V-XII să-şi înceapă cursurile. În urmőtoarele câteva săptămâni elevii se vor bucura şi de serviciile unei biblioteci moderne şi a unei săli de lectură pentru a-şi putea desvârşi ún cele mai bune condiáii studiile. Mulţumim şi pe această cale episcopului Eugen Schönberger prin bunăvoinţa căruia, din această toamnă cei aproape 300 de elevi ai liceului îşi pot începe studiile într-o clădire proprie”, a declarat ministrul.

“Este o bucurie pentru noi să vedem că tot ceea ce am gândit şi am pus pe hârtie prinde contur. Lucrările au început doar cu cinci săptămâni în urmă, însă totul decurge în cele mai bune condiţii. Doresc ca eforturile depuse pentru a vă asigura condiţiile necesare studiului să se oglindească şi în rezultatele voastre la învăţătură. În acelaşi timp felicit corpul profesoral dar şi foştii elevi ai liceului pentru bunele rezultate obţinute la Bacalaureat. Procentul de promovabilitate de 97% este mult peste media pe ţară”, a precizat viceprimarul Kereskényi.

Elevii eminescieni au fost prezenţi şi ei în curtea colegiului de la ora 09.00 când directorul liceului, Ioan Pop, a adresat cuvintele de salut al unui nou început de an şcolar. Cu această ocazie, cei mai buni elevi la învăţătură în anul şcolar 200-2011, respectiv olimpicii cu rezultate deosebite la concursurile judeţene, interjudeţe şi naţionale au primit premii din partea conducerii CN “Mihai Eminescu”.

Cu ocazia deschiderii noului an şcolar la Liceul Teologic Ortodox “Nicolae Steinhardt” din Satu Mare, episcopul Maramureşului şi Sătmarului, Iustin Sigheteanul, a sfinţit mica bisericuţă din curtea şcolii după care, împreună cu un sobor de preoţi a oficiat sfânta liturghie pe scena ridicată în curtea şcolii. La eveniment au fost prezenţi şi deputatul social-democrat Gheorghe Ciocan, vicepreşedintele CJ Satu Mare, Mircea Govor, edilul-şef al Sătmarului Iuliu Ilyés, viceprimarul municipiuului Satu Mare, Adrian Albu şi fostul deputat PSD de Satu Mare, Mihaela Rusu.

“Mulţumesc cu preponderenţă doamnei Mihaela Rusu care, de la început a fost alături de noi. Ne-a sprijinit şi ne-a ajutat ca munca de ridicare a bisericii începută în urmă cu patru ani să poată fi săvârşită astăzi”, a precizat episcopul Maramureşului şi Sătmarului. La sfârşitul sfintei liturghii, Iustin Sigheteanul a dat citire şi cuvântului Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, scrise cu ocazia începutului noului an şcolar. “Fie ca biserica să vegheze asupra bunei orânduiri a acestei şcoli, a corpului profesoral, celor 560 de elevi care încep astăzi un nou an şcolar dar şi părinţilor”, a precizat în încheiere episcopul.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.