Aproximativ 30 de oameni de afaceri din judeţul Satu Mare au participat astăzi, 6 septembrie, la seminarul de prezentare a unui nou program pentru dezvoltarea business-urilor. Despre paşii care trebuie urmaţi pentru a beneficia de linia de credit de 125.000 de lei/IMM/an a vorbit consilierul Centrului de Informare, Asistenţă şi Instruire (CIAI) Satu Mare, Cristian Raţiu.
Cu această ocazie, participanţii au aflat condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească pentru a se putea înscrie on-line, începând cu data de 9 septembrie, ora 10.00, în vederea obţinerii liniei de credit. „Este important de ştiut că IMM-urile care se înscriu în programul Mihail Kogălniceanu nu trebuie să figureze cu credite restante în baza de date a Centralei Riscurilor Bancare, să nu fie luat în evidenţă cu incidente majore cu cecuri şi bilete la ordin în ultimele 12 luni în baza de date a Centralei Incidenţelor de Plăţi, au minimum 2 ani de activitate consecutivi, nu s-a deschis împotriva lor procedura insolvenţei respectiv, prezintă instituţiei de credit finanţatoare garanţii colaterale pentru cel puţin 40% din valoarea creditului”, a declarat Raţiu.
Mai trebuie ştiut că din program sunt excluse firmele de: intermedieri financiare şi asigurări, tranzacţii imobiliare, cele care desfăşoară activităţi de jocuri de noroc, activităţi de pescuit şi acvacultură sau cele care se ocupă de producţia sau comercializarea de armament, muniţii, explozibili, tutun, alcool, substanţe şi preparate stupefiante şi psihotrope. „Ca o noutate al acestui program este şi subvenţionarea parţială a dobânzii, în cuantum de maximum 70% din dobânda calculată pentru creditele în lei, dar nu mai mult de 6,5% pe an din soldul sumei utilizate din linia de credit”, a declarat Cristian Raţiu.
Totodată, valoarea liniei de credit nu poate depăşi 30% din cifra de afaceri pe ultimele 12 luni pentru beneficiarii cu alte linii de credit deschise, respectiv 50% din cifra de afaceri pe ultimele 12 luni pentru beneficiarii care nu au credite de la alte instituţii financiare.