Boc nu renunţă la reorganizare. Satu Mare se mută la Cluj

Potrivit propunerilor de reorganizare administrativ-teritorială a ţării, judeţul Satu Mare ar urma să facă parte alături de Maramureş, Sălaj, Bistriţa-Năsăud şi Cluj din cadrul regiunii de nord-vest a ţării chiar şi în condiţiile în care s-ar adopta varianta cu zece regiuni, a precizat astăzi, 6 septembrie, premierul Emil Boc în cadrul unei emisiuni televizate

Premierul a atacat din nou azi subiectul reorganizării teritoriale a României, susţinând că numai neînţelegerile din cadrul coaliţiei de la putere au întârziat punerea în aplicare a proiectului. Emil Boc insistă pentru 8 regiuni, dar spune că şi o variantă cu 10 „poate fi discutată”.

„Nu trebuie să rămânem cantonaţi în singurul proiect pe care îl avem astăzi în discuţie. Acceptăm şi amendamente la acesta. Putem să vorbim despre opt-zece regiuni, nu trebuie să rămânem neaparat cantonaţi în opt. Şi zece regiuni pot să existe, cu condiţia ca acest demers să se poată realiza până la capăt”, a declarat Emil Boc la postul public de televiziune.

UDMR a solicitat înfiinţarea unei regiuni cu populaţie preponderent maghiară, în centrul ţării, prin comasarea judeţelor Covasna, Harghita şi Mureş. În proiectul iniţial, propus de preşedintele Traian Băsescu, cele trei judeţe ar fi urmat să formeze o regiune împreună cu Sibiul, Braşovul şi Alba.

Chiar dacă se ajunge la o structură teritorială cu 10 regiuni, zona de nord-vest, aşa cum a fost trasată iniţial, nu va fi modificată. Astfel, Clujul va deveni capitala unei regiuni din care ar urma să mai facă parte şi Sălajul, Bistriţa-Năsăud, Maramureş şi Satu Mare.

Boc şi-a justificat insistenţa susţinând că România va primi 10 miliarde de euro pentru lucrări de infrastructură şi reţele de canalizare, bani din programul de dezvoltare al Comisiei Europene, numai dacă vor fi trasate aceste regiuni cu statut juridic până la finele lui 2012.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.