ANAT promite să-i aducă acasă pe sătmărenii aflaţi în Antalya


Aproape 100 de sătmăreni n-au știut până în după amiaza de sâmbătă, 3 septembrie, când și cu ce vor reveni în țară după vacanța petrecută pe litoralul turcesc, în Antalya. Alte zeci de sătmăreni, care și-au achitat deja sejururi în aceeași stațiune tucească din datele de 5, 12 respectiv 19 septembrie, este posibil să rămână și fără vacanță și fără bani. Vinovat pentru această situație se face tour operatorul Premium Holidays, care a intrat în incapacitate de plată, astfel că toate cursele charter înspre și dinspre Turcia operate de această companie în România au fost sistate.

Cei circa 100 de turiști sătmăreni s-au deplasat în Antalya cu circa o săptămână în urmă cu un avion al tour operatorului turc Premium Holidays, iar întoarcerea, respectiv finalul sejurului, era prevăzută pentru data de 5 septembrie, cu aterizarea cursei charter pe Aeroportul Satu Mare. Însă, bomba a fost lansată de comunicatul postat pe site-ul oficial al Premium Holidays. Aşa cum am mai scris prin intermediul acestuia, tour operatorul își informa atât pe partenerii din țară cât și pe cei din Satu Mare – agențiile de turism Lup, House of Travel, Aurora, Euro Holiday, Sebastian Travel, Accord, Select Plus, Savi Travel, Simbotour și Solrarex Tour, despre faptul că se află în incapacitate de plată, ca atare sistează toate cursele charter înspre și dinspre Antalya: „Agenția Premium Holidays se confrunta cu o situație complet nedorită și foarte gravă. Din această cauză, ne vedem nevoiți să confirmăm faptul că ne aflăm în incapacitate de plată și, ca urmare, să sistăm cursele charter către Turcia, începând cu data de 3 septembrie a.c. Prioritatea numărul unu a agenției rămâne găsirea de soluții pentru repatrierea turiștilor aflați în Turcia, la datele stabilite și vă asigurăm că depunem toate eforturile necesare pentru soluționarea acestei probleme. Personalul agenției va sta în continuare la dispoziție pentru a reglementa problemele punctuale și pentru a vă informa asupra situației actuale. Prioritatea numărul unu a ageției rămâne găsirea de soluții pentru repatrierea turiștilor aflați în Turcia, la datele stabilite, și vă asigurăm că depunem toate eforturile necesare pentru soluționarea acestei probleme.”.

Solicitat să-și exprime punctul de vedere față de această situație și să menționeze dacă au fost identificate soluții pentru aducerea acasă a sătmărenilor aflați în Antalya, vicepreședintele Adrian Ștef ne-a declarat în această dimineaţă că, împreună cu reprezentanții agențiilor de turism din Satu Mare a avut discuții cu managerul Premium Holidays, Suliman Selciuc în încercarea de a găsi o soluţie pentru rezolvarea situaţiei. Ștef a mai afirmat că alte discuții au fost purtate și cu reprezentanții Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT), care ar putea asigura revenirea acasă a turiștilor sătmăreni blocați în Antalya.

Pe de altă parte, în dimineața zilei de sâmbătă, 3 septembrie, Ciprian Grama – managerul agenției de turism House of Travel ne-a declarat că, soluţia găsită pentru repatrierea celor 6 clienţi ai săi aflaţi în acest moment în Antalya este îmbarcarea acestora pe o cursă aeriană care va ateriza la Cluj Napoca în ziua menționată. În acest scop, fiecare persoană ar fi trebuit să achite 200 euro, costul transportului, și să-și asigure pe cont propriu deplasarea de la Cluj Napoca la Satu Mare.

În ceea ce-i privește pe turiștii care și-au achitat deja sejururi în Antalya prin House of Travel, începând cu datele de 5 (12 persoane), 12 (8 persoane), respectiv 19 septembrie ( 2 persoane), aceștia vor rămâne fără vacanța programată. În condițiile în care, chiar și unora dintre turiștii din seriile anterioare le-a fost refuzată cazarea în hotelurile din Antalya, deoarece tour operatorul nu a făcut plățile către acestea. De asemenea, cel puțin deocamdată, șansele ca aceștia să-și recupereze sumele achitate pentru sejururi, sunt foarte mici. „Mai intâi trebuie să recuperăm noi acești bani de la Premium Holidays, care ne datorează circa 20.000 euro, și abia apoi s-ar putea pune problema restituirii contravalorii sejururilor” – ne-a declarat Grama.

Sâmbătă după amiaza, prin intermediul unui comunicat de presă, uşor confuz în ceea ce priveşte data de 5 septembrie, semnat de Corina Martin, președintele ANAT se arată că a fost găsită soluția pentru rezolvarea problemei turiștilor blocați în Antalya. Cu precizarea că vom urmări în continuare evoluția situaţiei vă redăm integral  acest comunicat:

ANAT informeaza asupra riscului unor perturbari ale orarului curselor charter pentru vacante in Turcia in perioada urmatoare, datorita dificultatilor pe care le intampina touroperatorul Premium Holidays , generate de problemele financiare ale partenerului turc al acestuia.  ANAT monitorizeaza atent situatia plecarilor si a repatrierilor de pe aceasta destinatie , in cadrul unui comandament de urgenta creat la nivelul asociatiei , in urma centralizarii tuturor datelor si informatiilor ce au fost transmise, in cursul zilei de ieri , de catre agentiile de turism din tara .  in cea mai mare parte , agentiile de turism ANAT din Romania au fost nevoite sa achite inca odata contravaloarea serviciilor de cazare catre Hotelurile din Antalya , pentru ca vacantele turistilor romani sa nu fie afectate, ca urmare a neplatii serviciilor de catre touroperatorul turc.
ANAT va solutiona pozitiv situatia, pentru ca turistii aflati in Antalya sa se intoarca in Romania fara probleme . Astfel, cursa de intoarcere Premium Holidays din  data de 03.09.2011, orele 12, va pleca pe 04.09.2011, orele 00.40, din Antalya. Cursele de intoarcere Premium Holidays din Bucuresti, din data de 04.09.2011 si 05.09.2011, vor zbura conform programului initial. Cursele Premium Holidays din Cluj, Timisoara, Satu Mare si Targu Mures, din data de 05.09.2011, vor zbura conform programului initial. Cursele Antalya din Iasi, vor zbura in datele de 04.09, 11.09, 18.09, conform programului initial. Turistii care trebuiau sa plece incepand cu data de 05.09.2011, trebuie sa se adreseze agentiilor care s-au inscris, pentru a fi rerutati.
ANAT asigura turistii romani ale caror vacante sau zboruri au fost modificate ca toate agentiile de turism fac eforturi sustinute pentru ca vacantele turistilor romani sa fie cat mai putin afectate . Detinem listele complete de pasageri pe toate cursele charter angajate de acest Touroperator, de pe aeroporturile Bucuresti, Targu Mures, Satu Mare , Cluj si Iasi, si monitorizam si coordonam atent itinerariul de vacanta al fiecarui pasager . Lucram in coordonare directa cu companiile aeriene ce urmau sa asigure zborurile charter, si impreuna cu alti colegi touroperatori,  care analizeaza la acest moment posibilitatea preluarii pasagerilor pe alte curse charter, pentru a reduce la minim riscul afectarii vacantelor acestora .
Recomandam turistilor care au achizitionat vacante pe destinatia Turcia ,  cu plecari in perioada imediat urmatoare , sa contacteze agentiile de turism, pentru reconfirmarea coordonatelor de vacanta proprii.  ANAT  va  continua sa acorde asistenta permanenta turistilor si agentiilor afectate. Vom reveni cu detalii pe acest subiect pe masura ce astea apar , si punem la dispozitia turistilor adresele de contact de urgenta unde ni se pot adresa :
– email     –  office@anat.ro ; oleg.pelivan@anat.ro
– telefon  –  sambata 09.00 – 14.00 si Luni – Vineri – 09.00 – 19.00
– 021 321 19 08 ;
– 021 323 08 55
– tel mobil  – 0749 050 584

Un Comentariu la "ANAT promite să-i aducă acasă pe sătmărenii aflaţi în Antalya"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.