Prezentă la Satu Mare joi, 1 septembrie, o delegație din Republica Moldova a dorit să se informeze cu privire la sistemul de captare, tratare şi distribuţie a apei potabile, respectiv de epurarea apelor uzate din municipiul și județul nostru. Oaspeții din Republica Moldova au fost interesați de modul în care operatorul de apă din judeţul Satu Mare a atras finanţări nerambursabile europene, în condițiile în care, în viitor, la rândul lor ar dori să aplice aceleași metode în vederea dezvoltării sistemului de alimentare și distrivbuție a apei.
Schimbul de experiență a fost organizat de fundaţia GIZ din Germania, iar delegaţie a fost alcătuită din reprezentanţi ai Guvernului Republicii Moldova, Ministerului Mediului şi ai Ministerului Dezvoltării Regionale, precum și din reprezentanţi ai Consiliilor Raionale Cahul şi Rișcani, respectiv ai operatorilor de apă şi apă uzată din ţara vecină.
În cursul dimineții, însoțiți de reprezentanții SC Apaserv SA, membrii delegației au avut o întâlnire cu reprezentanții Consiliului Județean și Instituției Prefectului. Cu acest prilej, delegația a fost informată de vicepreședintele Mircea Govor despre rolul Consiliului Județean, iar Octavian Lazin, șeful de cabinet al președintelui Csehi Arpad, le-a vorbit pe larg despre constituirea la nivel județean a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară, ca instrument la îndemâna administrației publice locale pentru dezvoltarea serviciilor comunitare.
După întâlnirea cu reprezentanții Consiliului Județean, delegația s-a deplasat la Uzina de Apă de la Mărtinești, unde membrii acesteia au fost informați despre derularea proiectului ISPA în cadrul căruia au fost reabilitate rețelele de apă și canalizare din Satu Mare, precum și Uzina de Apă și stația de Epurare a Apei.