Acțiuni de control ce au vizat verificarea modului de respectare a prevederilor legale privind conformitatea, comercializarea şi etichetarea produselor alimentare aflate în vânzare sub formă congelată ( carne, peşte, legume, îngheţată, etc), au fost organizate de Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) în perioada 15 – 23 august a.c. Controalele s-au desfăşurat în reţeaua de distribuţie și de comercializare a acestor produse, în supermarketuri şi la producători, iar rezultatele acestora au fost prezentate de comisarul șef Valentin Breban în cadrul unei conferințe de presă organizate mați, 30 august, la sediul CJPC Satu Mare.
Pe parcursul acțíunilor de control au fost verificate calitatea produselor congelate existente la comercializare, existenţa documentelor de provenienţă, starea ambalajelor, respectiv integritatea și etanşeitatea acestora, precum și încadrarea în cantitatea netă declarată. A mai fost verificat modul de informare al consumatorilor asupra elementelor de identificare şi caracterizare ale produselor comercializate, prin afişarea preţurilor de comercializare, respectiv pe unitatea de măsură, precum și respectarea condiţiilor la depozitarea şi comercializare a produselor congelate.
În urma tematicii de control au fost verificați 12 operatori economici, o cantitate de 573 kg produse congelate – din care 224 kg cu deficiențe. Au fost aplicate 12 sancțiuni contravenționale – șase avertismente și șase amenzi – în valoare totală de 48.000 lei. Totodată, au fost dispuse măsuri de oprire temporară de la comercializare a 112 kg produse congelate în valoare de 1.324 lei, și a fost luată măsura opririi definitiva de la comercializare a 15 kg produse congelate, în valoare de 660 lei.
Pe de altă parte, ca și cum informarea corectă și avertizarea populației asupra riscurilor la care se expune consumând produse nespecifice – expirate și alterate – nu ar fi una dintre obligațiile comisarilor de la Protecția Consumatorilor, și de data aceasta comisarul șef Valentin Breban a preferat să vorbească evaziv și să ascundă gunoiul sub preș, preferând să nu nominalizeze concret denumirea agenților economici la care au fost depistate produsele cu deficiențe.