Alarmă aeriană în zona Spitalului Județean


Timp de zece minute alarmele au sunat cu putere în zona Spitalului Județean Satu Mare, iar forțele de ordine – polițiști, polițiști locali și jandarmi – au dirijat populația înspre locurile de adăpostire. Circulația autoturismelor a fost oprită pe strada Prahovei, iar Piața de Alimente nr.1 s-a golit instantaneu de vânzători și cumpărători, aceștia fiind nevoiți să se refugieze în interiorul halei acoperite. Între timp, din megafoanele mașinilor de intervenție ale Jandarmeriei se putea auzi periodic mesajul: “Acesta este un exercițiu de alarmare publică! Vă rugăm nu intrați în panică! Încetați orice activitate, respectați indicațiile agenților de circulație și ale organelor specializate. Îndreptați-vă și adpostiți-vă în cel mai apropiat subsol sau adăpost amenajat”!

Evenimentul, un exercițiu de alarmare publică aeriană, s-a petrecut marți, 30 august, începând cu ora 11:00, și a fost organizat de Comitetul Local pentru Situații de Urgență (CLSU) Satu Mare, în baza planului de pregătire în domeniul situaţiilor de urgenţă pe anul 2011. Exercițiul de alarmare publică propriu zis a fost precedat de ședința operativă a membrilor CLSU.

La ședință, organizată în centrul de comandă amenajat la subsolul Spitalului Județean, au luat parte reprezentanții Poliției Municipiului, Inspectoratului Județean de Jandarmi, Poliției Locale și Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Someș” Satu Mare. Cu acest prilej, primarul Iuliu Ilyes, în calitate de președinte al CLSU, a precizat că scopul exerciţiului constă în urmărirea problemelor referitoare la activitatea CLSU, a operatorilor economici şi instituţiilor publice deoconcentrate pe timpul exerciţiului de alarmare publică. Totodată, în astfel de situații sunt actualizate planurile, respectiv schemele de înştiinţare / avertizare şi alarmare, sunt stabilite reperele de realizare a cooperării cu forțele implicate și se urmărește aplicarea prevederilor legale de către reprezentanţii comitetelor pentru situaţii de urgenţă pe timpul executării atribuţiunilor.

Conform strategiei specifice exercițiilor de alarmare publică, la transmiterea semnalului de „alarmă aeriană” -15 sunete a patru secunde fiecare, cu pauză de patru secunde între – ele populaţia aflată pe stradă trebuie să înceteze orice activitate, să se adăpostească în subsoluri, adăposturi amenajate, ganguri, pasaje, sau la parterul blocurilor, fără să intre în panică. Totodată, persoanele aflate la volan trebuie să oprească autovehiculele pe partea dreaptă, cu respectarea indicaţiilor agenţilor de circulaţie şi a organelor specializate. De asemenea, persoanele aflate la locul de muncă trebuie să înceteze orice activitate şi să se adăpostească.

Cu prilejul exercițiului de alarmare publică organizat marți, sătmărenii au reacționat și nu prea la semnalele sonore, iar mulți dintre aceștia au încercat să-și continuie drumul ori activitatea. La intervenția forțelor de ordine, nu puțini au fost cei care au vociferat nemulțumiți, iar când au fost întrebați dacă știu despre ce este vorba, au răspuns cu nonșalanță fie că habar n-au, fie că nu-i interesează.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.