Un sătmărean în Budapest Gypsy Symphony Orchestra (video)


Între cei 100 de instrumentiști care fac parte din Budapest Gypsy Symphony Orchestra, cel mai mare taraf țigănesc din lume, se află și sătmăreanul Horvath Jeno. Prezent la conferința de presă organizată de staff-ul orchestrei înaintea concertului pe care aceasta l-a susținut în seara zilei de 26 august la Satu Mare, Horvath Jeno, care a părăsit Satu Mare în urmă cu 25 de ani, iar din România a plecat în anul 1990, și-a prezentat pe scurt evoluția profesională, vorbind românește incomparabil mai corect față de mulți dintre sătmărenii care au dat cel mult o fugă până la Tesco în Mateszalka sau Nyregyhaza.

Țigan get-beget, Horvath Jeno a făcut școala generală în Satu Mare, după care a urmat cursurile Liceului de Muzică din Târgu Mureș. După absolvire, a fost admis la Conservatorul din Cluj Napoca, unde l-a avut ca profesor pe celebrul violonost Șefan Ruha. Alte studii în domeniul muzical le-a urmat la Berlin, unde a fost și asistent la Facultatea de Muzică. În anul 1990, când a părăsit România, s-a stabilit la Budapesta, unde o perioadă a lucrat în Ministerul Învățământului. Ulterior a fost profesor, iar apoi directorul unui liceu de muzică din capitala Ungariei. După înființarea orchestrei de țigani din Budapesta, a fost ales în conducerea artistică a acesteia, dar acum este doar unul din cei 100 de instrumentiști.

Vorbind despre perioada petrecută în România înainte de-a se stabili la Budapesta, Horvath Jeno și-a amintit cu plăcere de faptul că s-a remarcat în repetate rânduri, împreună cu copiii cărora le-a fost profesor, la Cântarea României, singura manifestare din vremea comunismului care favoriza indirect descoperirea talentelor.

Deși a plecat din Satu Mare de 25 de ani, Horvath Jeno a revenit frecvent acasă, iar de când a decedat mama sa, în fiecare an vine special pentru a așeza flori și lumânări pe mormântul acesteia.

httpv://www.youtube.com/watch?v=CPogrShq4c0

Un Comentariu la "Un sătmărean în Budapest Gypsy Symphony Orchestra (video)"