Tineretul PDL-ist încearcă să revoluționeze voluntariatul


Un grup de inițiativă alcătuit din reprezentanții a 30 organizații de tineret ale PDL de la nivel național se implică în acțiunea denumită Voluntari pentru voluntari, al cărei obiectiv constă în inițierea unei noi legi a voluntariatului.

În scopul prezentării inițiativei, Adrian Cozma, președintele OT – PDL Satu Mare, membru în grupul de lucru de la nivel național, a organizat joi, 25 august, la Complexul Ecologic “Casa Verde” din Grădina Romei, o întâlnire cu reprezentanții ONG-urilor locale. Pe lângă reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean, au răspuns invitației OT-PDL reprezentanții a șapte ONG-uri din Satu Mare.

Adrian Cozma a precizat că inițiativa privind elaborarea unei noi legi a voluntariatului are loc în contextul în care 2011 a fost declarat Anul european al voluntariatului, și se impune în condițiile date de faptul că actuala lege a voluntariatului a rămas nemodificată din anul 2006. Legea actuală a voluntariatului nu mai reprezintă interesele voluntarilor și nici nu este conformă cu modelele adoptate în Uniunea Europeană în țările în care există o tradiție a voluntariatului – a afirmat Cozma. În aceste condiții, cu mențiunea că se dorește punerea accentului pe atragerea a cât mai multor tineri înspre activitatea de voluntariat, Cozma a precizat că propunerile de amendamente pe care sunt așteptate să le facă ONG-urile în toate cele 30 de orașe implicate în derularea inițiativei, pot fi formulate până la sfârșitul acestei luni. Ulterior, la 1 septembrie, cei 30 de oameni din OT-PDL implicați la nivel național, se vor întâlni la Eforie Nord pentru a elabora primele cinci propuneri pentru articolele noii legi a voluntariatului.

Cu optimism și elan, Adrian Cozma a menționat câteva dintre aspectele prevăzute a fi introduse în noua lege, considerate potrivite pentru a atrage voluntarii. Este vorba, în primul rând, despre acordarea de facilități de către autoritățile locale persoanelor care desfășoară activitate de voluntariat, care să constea în gratuități pe mijloacele de transport în comun și reduceri la achiziționarea de cărți și echipamente școlare. Alt aspect menționat de Cozma, se referă la reducerea perioadei prevăzută pentru acordarea rezidențiatului, persoanelor din alte țări care practică voluntariatul în România. Cea mai năstrușnică propunere care ar urma să se regăsească în noua lege, este, în opinia lui Adrian Cozma, aceea referitoare la stimularea financiară de către angajatori a angajaților care practică voluntariatul în timpul serviciului. Cu alte cuvinte, un fel de oficializare a chiulului, cu care niciun angajator nu ar fi de acord, deși probabil nu ar fi puțini angajații care s-ar îndrepta înspre așa zisul voluntariat doar de dragul de-a primi bani în plus pentru a chiuli două-trei ore.

2 Comentarii la "Tineretul PDL-ist încearcă să revoluționeze voluntariatul"