Budapest Gypsy Symphony Orchestra în concert la Satu Mare


Budapest Gypsy Symphony Orchestra sau Szaztagú Ciganyzenekar (Orchestra cu o sută de capete, în ungureşte) va concerta la Satu Mare vineri, 26 august. Concertul va avea loc de la ora 19:00 în Piața “25 Octombrie” și este inclus în programul manifestărilor organizate în cadrul ediției din acest an a festivalului Zilele Culturale Partium.

Budapest Gypsy Symphony Orchestra este cea mai mare orchestră de ţigani din lume şi a luat naştere, spontan, în anul 1985, la moartea lui Sándor Járóka, cel mai faimos “primaş” (prim solist ţigan) al acelor vremuri. Toţi muzicienii ţigani unguri de referinţă au venit la înmormântarea lui cu instrumentele, iar după ceremonie au început să cânte. Aşa a apărut una dintre cele mai celebre orchestre ale lumii, care are în rândurile ei pe unul dintre cei mai talentaţi ţambalişti – Oszkar Okros.

Orchestra celor o sută de viori, cum mai este cunoscută, este formată, de fapt, din 60 de viori, nouă viole, șase violoncele, zece contrabasuri, nouă clarinete şi șase ţambale, şi a fost prezentă pe cele mai mari scene ale lumii. Ţiganii muzicieni au peste 20 de discuri şi cinci dvd-uri scoase, şi au adunat până la 12 discuri de platină şi de aur, iar repertoriul acestora include atât muzică tradiţională cât şi clasică.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.