Prima serie a taberelor ecologice a luat sfârşit

În perioada 18 iulie şi 12 august 2011 a avut loc prima serie de tabere organizate de Societatea Carpatină Ardeleană – Satu Mare şi Agenţia pentru Protecţia Mediului Satu Mare.

Taberele fac parte din proiectul intitulat “Planificarea participativă a managementului ariilor naturale protejate de pe cursul inferior al râului Tur” derulat de Societatea Carpatină Ardeleană – Satu Mare în parteneriat cu Agenţia pentru Protecţia Mediului Satu Mare implementat în perioada de 01.01.2011 – 31.12.2013. Proiectul este finanţat în cadrul Programului Operaţional Sectorial „Mediu” 2007-2013, din Fondul European de Dezvoltare Regională.

Conform celor spuse de Márk-Nagy János, directorul executiv a Societăţii Carpatine Ardelene – Satu Mare:  ” Unul dintre obiectivele principale ale proiectului constă în informarea şi conştientizarea oamenilor care locuiesc pe teritoriul ariilor naturale protejate de pe cursul inferior al râului Tur. Cele 8 serii de tabere, din care 4 în anul 2011 şi 4 în vara anului 2012, la care participă elevii din cele 12 localităţi aflate în regiune, se adresează generaţiei tinere locale.”

În cadrul proiectului sunt organizate opt serii de tabere care se ocupă cu probleme ecologice. Taberele se adresează elevilor din clasele a 5-a, a 6-a şi a 7-a , la ele putând participa serii de 20 de elevi, interesaţi de protecţia naturii şi a mediului. În cadrul celor patru tabere din anul 2011, 80 de elevi a avut posibilitatea de a învăţa despre natură şi de a conştientiza importanţa protecţiei naturii chiar în mijlocul acesteia.

Póti Tünde, ofiţerul de comunicare a proiectului a declarat ” Prin această activitate încercăm să stabilim conexiuni mai ample, informale, între localnicii zonei şi ariile protejate; copiii vor acumula cunoştinţe despre aceasta, respectiv li se va dezvolta sentimentul de proprietate asupra zonei în care trăiesc. Pe de altă parte, copiii implicaţi vor comunica cu prietenii lor din şcoli, sensibilizând indirect un număr mult mai mare de elevi faţă de problematica protejării zonei.”

Pentru informare cât mai profundă, fiecare tabără a inclus zile tematice. Prima zi a reprezentat ziua acomodării, în cadrul căreia copiii au avut posibilitatea de a se cunoaşte unul pe celălalt, dar şi de a cunoaşte localităţile ariei protejate. A doua zi a fost dedicată zilei păsărilor: în cadrul activităţilor pe teren şi a jocurilor de echipă copiii au învăţat despre viaţa păsărilor, pe care le-au putut chiar observa la heleşteele din Bercu Nou. A treia zi a fost ziua mamiferelor şi amfibienilor, când copiii au căutat urme de vidre lângă râul Tur, la heleşteele din Adrian au făcut cunoştinţă cu speciile de broaşte din zonă, iar seara au detectat lilieci în parcul castelului Vécsey. A patra zi s-au plimbat în pădurea Weiss, învăţând despre plantele ariei protejate. În ultima zi a avut loc un concurs pe echipe, în cadrul căreia elevii au valorificat cunoştinţele acumulate în cursul săptămânii.

Taberele s-au încheiat cu succes – spun organizatorii. Elevii a reușit să obțină cunoșințe utile pentru dezvoltarea unui comportament responsabil față de mediu. Sperăm ca acestă inițiativă să continue și după încheierea proiectului.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.