În lumea instrumentelor muzicale

Se pare că sătmărenii sunt mari iubitori de muzică dacă ne raportăm la numărul de magazine de instrumente muzicale pe care le avem în oraş. Cu toate acestea, vânzătorii recunosc că trei magazine sunt “puţin cam mult pentru un oraş atât de mic. Doar nu vorbim de un magazin de alimente. Instrumente muzicale nu se cumpără în fiecare zi, precum o pâine, de exemplu”.

Cu toate acestea, afacerea prosperă, mai ales că sunt mulţi copii şi tineri dornici să pătrundă în lumea muzicii şi de a dezlega tainele vreunui instrument muzical. Trecând pragul unui astfel de magazin ne vedem înconjuraţi de instrumente muzicale de percuţie, de suflat, cu clape sau cu corzi, frumos rânduite precum într-un muzeu de rarităţi. “În funcţie de cerinţele clientului putem comanda orice tip de instrument muzical, indiferent de marcă, model sau preţ”, spune vânzătorul. Omul însă recunoaşte că nu oricine trece pragul unui astfel de loc. Chiar dacă clientul face parte din rândul novicilor caută să stăpânească măcar noţiunile de bază ale muzicii înainte de a se aventura printre frumuseţile aşezate, ca nişte bibelouri, de jurul împrejurul pereţilor.

Cei care caută chitări au la dispoziţie o gamă largă de instrumente muzicale. “Avem chitări clasice, acustice şi chitări electrice. Desigur, preţul variază la fiecare în parte în funcţie de marcă şi model. În momentul de faţă avem chitară clasică la promoţie, la preţul de 249 lei. Apoi avem chitări acustice. Dacă ar fi să vă dau un preţ aş zice de la 400 lei în sus. Iar cele electrice variază între 470 şi 480 lei. Care dintre acestea se vând mai bine? Fără îndoială chitările clasice. Oricine începe să studieze chitara, învaţă elementele de bază la o chitară clasică”, spune vânzătorul unuia dintre magazine.
În ceea ce priveşte sintetizatoarele, acestea sunt puţin mai scumpe. Preţurile variază desigur, după model şi marca instrumentului ales, de la 600 lei în sus.
Cei care doresc un pian digital vor avea de scos mai mulţi bani din buzunare. Preţul acestora începe pe undeva de la 1.200-1.300 lei.

“De asemenea, ne ocupăm cu tot ceea ce ţine de muzică. Avem difuzoare şi partituri. Preţul acestora din urmă variază în funcţie de instrumentul căruia i se adresează. Astfel, avem partituri de la 30-40 lei în sus”, spune vânzătorul.

Cu toate acestea, nu se poate face o “hartă” a nivelului de vânzări raportat la o anumită perioadă de timp. Totuşi, se poate spune că clienţii caută instrumente de bună calitate însă la un preţ cât mai rezonabil. “Am avut zi când am vândut două sintetizatoare la 800 de lei fiecare. În altă zi poate nu vând nimic”, spune interlocutorul. Şi dacă ar trebui făcut un top al celor mai căutate instrumente muzicale atunci pe primul loc s-ar afla de departe chitările, apoi sintetizatoarele şi numai după acea pianele.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.