Copiii şi tinerii de la Asociaţia “Stea”, instruiţi de voluntari din Italia şi America

Voluntari din Italia şi Boston (Massachusetts, SUA) au venit să instruiască tinerii şi copiii de la Asociaţia “Stea” Satu Mare. În cursul programelor educative, învăţarea elementelor de igienă şi grădinărit se încearcă o inducere în comportamentul acestora a unei vieţi cât mai ordonate, în ciuda condiţiilor în care îşi duc traiul.

“Din 6 august au sosit şi voluntarii italieni, ei rămân două săptămâni, timp în care îşi propun atât să dea o mână de ajutor la activităţile din centrul de zi şi locuinţa protejată cât şi să organizeze excursii cu grupul de copiii şi tineri care au oţinut cel mai înalt punctaj de implicare şi responsalitate în timpul activităţilor realizate cu noi. Pentru asociaţia noastră, prezenţa voluntarilor este un ajutor imens. Acum echipa compusă din şase voluntari: un român, un american şi patru italieni reuşeşte să răspundă mai bine nevoilor copiilor şi tinerilor”, a declara directorul Asociaţiei “Stea” Satu Mare, Cristina Bala.

Dezvoltarea simţului de proprietate dar şi învăţarea principiilor de igienă elementară sunt alte câteva lecţii de care copiii şi tinerii centrului vor avea parte în următoarele săptămâni. “Copiii şi tinerii care trăiesc pe stradă nu au dezvoltat simţul de proprietate şi de grijă asupra obiectelor personale deoarece în mediul străzii ei nu au unde să-şi păstreze lucrurile, acestea fiindu-le adesea furate. De exemplu, până să vină la centrul nostru de zi, ei nu erau obişnuiţi să-şi spele hainele, le purtau pe cele pe care le aveau până deveneau foarte murdare după care le aruncau, făcând rost de altele din gunoaie sau din donaţii de la diferite persoane, biserici sau organizaţii”, spune directoarea centrului.

Pentru a înlesni înţelegerea direcţiei în care vor să-i călăuzească, echipa de voluntari a decis să folosească un alt mod de lucru folosind tehnica improvizaţiei teatrale. Copiii şi tinerii au fost împărţiţi în patru grupe de câte şase persoane. Apoi, fiecare grup a primit sarcina să improvizeze o scurtă şcenetă pe o temă la alegere, şcenetă pe care apoi să o prezinte colegilor lor. Alegerea temei şi a şcenariului a fost făcută de către copii şi tineri fără implicarea echipei educative. Subiectele alese de tineri au generat discuţii pe teme ca: grija familiei pentru copii, alcolismul, căutarea unui loc de muncă, comportamentul la locul de muncă şi relaţiile de muncă, viaţa într-o comunitate de ţigani, “bişniţarii”, etc.

De asemenea, sub conducerea lui Avital, voluntara din America, tinerii se implică în activitatea de grădinărit. Plantează seminţe de flori în ghivecele pe care le-au vopsit zilele trecute după care le agaţă de jur împrejurul terasei. “Chiar dacă florile nu vor răsării decât anul viitor, numai prin simplul fapt că ghivecele au fost atât de frumos colorate, terasa noastră a căpătat deja un aspect mai plăcut iar copiii şi tinerii au fost satisfăcuţi să-şi poată lăuda munca”, spune Cristina Bala.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.