A fost inaugurat Atelierul memorial “Nae Antonescu”

Începând de astăzi, 10 august, la etajul Bibliotecii Judeţene Satu Mare funcţionează Atelierul memorial “Nae Antonescu”. Aşezământul cultural a fost inaugurat la ora 12.00 în prezenţa unor şefi de instituţii, oameni de cultură, a soţiei marelui cărturar, Reghina Antonescu, a fiicei Monica şi a nepotului Tudor.

La eveniment au participat vicepreşedinţii Consiliului Judeţean (CJ) Satu Mare, Mircea Govor şi Adrian Ştef, directorul Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural a judeţului Satu Mare, George Vulturescu, directorul Muzeului Judeţean, Liviu Marta dar şi numeroşi oameni de cultură din întreg judeţul.
Cel care a început demersurile pentru achiziţionarea fondul de carte din biblioteca istoricului literar Nae Antonescu de la Terebeşti, a fost managerul Bibliotecii Judeţene (BJ) Satu Mare, Mircea Ardelean. “Regretatul cărturar deţinea o bibliotecă valoroasă, vestită în toată ţara. De acea, am considerat că instituţia noastră şi-ar spori prestigiul prin achiziţionarea acestui fond care cuprinde numeroase volume din domeniul istoriei şi criticii literare, cărţi vechi, mai cu seamă din perioada interbelică, rarităţi bibliofile, publicaţii periodice vechi, portrete ale unor oameni de cultură români dar şi o serie de manuscrise aparţinând lui Nae Antonescu”, a declarat în luarea de cuvânt Mircea Ardelean.
O trecere în revistă a vieţii şi activităţii culturale a “cărturarului din Terebeşti” a fost făcută de către bibliotecarul Viorel Câmpean. Referiri la opera lui Nae Antonescu a făcut şi poetul George Vulturescu.

Pe lângă cărţi s-au păstrat şi obiecte din atelierul de creaţie al cărturarului, precum: mobilierul format din mai multe corpuri în care s-a păstrat biblioteca, biroul, maşina de scris, etc. “Prin bunăvoinţa urmaşilor cărturarului, obiectele din biroul de lucru al lui Nae Antonescu au intrat prin donaţie în patrimoniul instituţiei noastre”, a precizat Ardelean.

Nae Antonescu, istoric literar şi publicist, s-a născut la 18 decembrie 1921 la Terebeşti, în familia lui Ioan Antonescu şi a Mariei Szücs, ambii originari din Terebeşti. A absolvit Şcoala Normală la Oradea, apoi şi-a continuat studiile la Şcoala Normală din Bucureşti pe care a absolvit-o în 1943. În 1949 a absolvit Facultatea de Litere şi Filosofie la Cluj. După instaurarea comunismului, pentru ideile sale politice a fost arestrat. În intervalul 1955-1959 a urmat la Bucureşti Institutul de Ştiinţe Economice, specialitatea statistică şi economie agrară, obţinând diploma de absolvire în anul 1960. Şi-a desfăşurat activitatea ca profesor şi director la Şcoala Generală din Terebeşti, dar a predat şi la Şcoala CFR Satu Mare şi, pentru o perioadă a condus destinele Casei Corpului Didactic Satu Mare. Publicistic a debutat în “Ogorul sătmărean”, după care a mai semnat şi în “Ardealul”, “Aurora”, “Pagini sătmărene”. A scris şapte cărţi şi a îngrijit apariţia editorială a altor câtorva lucrări de valoare. Nae Antonescu a trecut la cele veşnice în 18 iunie 2008, fiind înmormântat în localitatea natală.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.