A fost inaugurat Centrul pentru Sterizarea Câinilor Comunitari



Centrul Medical Veterinar de Sterilizare pentru Câinii Comunitari (CMVSCC) din municipiul Satu Mare a fost inaugurat joi, 4 august. Evenimentul a avut loc la ora 12:00, cu participarea primarului Iuliu Ilyes. Au mai participat reprezentanții Penitenciarului și Poliției Locale, o parte dintre voluntarii și medicii veterinari care vor activa în cadrul centrului, precum și iubitori de animale.

Situat pe strada Crișan, centrul este administrat de Asociația pentru Protecția Animalelor “Free Life” Satu Mare, cu drept de folosință pentru o perioadă de 5 ani, conform protocolului de colaborare încheiat cu Primăria. Lucreția Simu, președinta Free Life a arătat că lucrările de amenajare a centrului au început la sfârșitul lunii aprilie, au fost realizate în baza acestui protocol și au constat în refacerea integrală a imobilului, în interior și exterior, costurile, în sumă totală de 14.000 euro (60.000 lei) fiind suportate de Primărie.

Centrul de sterilizare este amenajat în perimetrul fostei Uzine de Apă din Satu Mare, pe o suprafaţă de 65,25 mp, precum şi pe terenul aferent în suprafaţă de 500 mp.

Contributia “Free Life” a constat în realizarea proiectului, supravegherea lucrărilor, refacerea sistemului de încălzire în cele trei încăperi, realizarea boxelor pentru îngrijirea post operatorie a câinilor, dotarea cu mobilier și instrumentar a cabinetului, sălii de pregatire pre-operatorie și a biroului de evidență, precum și curățarea spațiului verde.

Între obiectivele CMVSCC, menționate de Lucreția Simu, se află reducerea numărului câinilor și pisicilor fără stăpân, stoparea abandonului, educarea copiilor în spiritul unei bune conviețuiri oameni-animale prin promovarea programelor de sensibilizare în grădinițe și școli, precum și prevenirea cruzimii față de animale prin aducerea la cunoștința populației a prevederilor legii de protecție a animalelor.

Atât primarul Iuliu Ilyes cât și Lucreția Simu au amintit faptul că, prin sterilizare, numărul câinilor de pe străzi va scădea simțitor, comportamentul acestora se schimba, instinctul de reproducere va dispărea, va fi împiedicată formarea haitelor.

Cu toate ca efectele nu se văd instantaneu, sterilizarea este aplicată peste tot în lumea civilizată, iar rezultatul este că aceștia nu se confruntă cu problema câinilor comunitari. Totodată, numeroase studii, inclusiv concluziile OMS, recomandă aplicarea unui control al reproducției ș nu adoptarea unor soluții radicale, inumane și costisitoare, total ineficiente. Nimic nu dovedește că uciderea câinilor ar fi avut vreodată un impact semnificativ asupra densității populației canine. De asemenea, prin vaccinare și deparazitare, în cazul unor accidente inevitabile (mușcături) ,se evita tratamentul antirabic care este dureros și costisitor.
Deocamdată, CMVSCC nu și-a început efectiv activitatea, acest lucru urmând să aibă loc cel mai târziu la începutul lunii septembrie.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.