Județul Satu Mare, fruntaș pe țară la cultura sfeclei de zahăr


Într-o atmosferă intens nuanțată de râsetele înfundate ale doamnelor prezente, ședința Colegiului Prefectural Satu Mare organizată vineri, 29 iulie, a avut înscrise pe ordinea de zi prezentarea informărilor Direcției Județene pentru Agricultură, respectiv Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură cu privire la activitatea din 2010, comparativ cu 2009.

Înainte de-a vorbi despre activitatea de anul trecut, Ioan Cioltean – directorul Direcției Județene pentru Agricultură – a anunțat că județul Satu Mare se află pe primul loc în țară la cultura sfeclei de zahăr, cu toate că față de 2010, cultura a scăzut la jumătate. Ioan Cioltean a menționat că diminuarea suprafeței, deci implicit a producției, a fost determinată de faptul că sfecla de zahăr a rămas pe câmp, neculeasă. Însă, prefectul Radu Giurcă a fost de părere că adevărata cauză a acestei situații a fost reducerea subvențiilor acordate producătorilor. Chiar și așa, județul Satu Mare se situează pe primul loc la nivel național în privința culturiii sfeclei de zahăr, cu 80 și peste 80 tone/hectar.

Pe de altă parte, directorul Ioan Cioltean a anunțat că terenurile agricole reprezintă 72% din suprafața județului Satu Mare, diferența fiind terenuri neagricole. În altă ordine de idei, Ioan Cioltean a afirmat că odată cu restructurările, Direcția Județeană pentru Agricultură a rămas doar cu 27 din cei 81 de angajați, din această cauză cea mai afectată fiind relația cu specialiștii corespondenți din teritoriu.

Dincolo de aspectele serioase ale temelor aflate pe ordinea de zi, prezentate într-o atmosferă asemănătoare probabil cu aceea a ședințelor de partid de pe vremuri, unde toate trebuiau să fie bune și frumoase, ședința de vineri a avut și multe momente hazlii. Astfel, pe lângă responsabilitatea covârșitoare de a conduce ședința și de a adresa întrebări ca la școală, prefectul Radu Giurcă a trebuit să facă ordine și în rândul părții feminine prezente. Pe parcursul întâlnirii cu membrii Colegiului Prefectural, deși nu s-a comportat ca un cavaler, prefectul a fost nevoit să stăvilească de câteva ori elanul directoarelor de la Învățământ,Pensii și Sănătate, amuzate din cale afară când s-a vorbit despre porumbul cu trei știuleți, toți trei sănătoși.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.